21.7.2014    Konkursní noviny - Bulletin    str. 23   Článek

KAREL ŽÍTEK Ministerstvo spravedlnosti - souhrn

 

O AKTUÁLNÍM STAVU LEGISLATIVNÍCH PRACÍ MINISTERSTVA SPRAVEDLNOSTI ČR, DOPAD U REKODIFIKACE SOUKROMÉHO PRÁVA NA ROZHODOVACÍ PRAXI SOUDŮ A PROBLEMATICE OPAKOVANÉHO JMENOVÁNÍ SOUDNÍCH FUNKCIONÁŘŮ JEDNALA MINISTRYNĚ SPRAVEDLNOSTI HELENA VÁLKOVÁ S PŘEDSEDY KRAJSKÝCH, VRCHNÍCH A NEJVYŠŠÍCH SOUDŮ.

Ministryně spravedlnosti vyzvala předsedy soudů k průběžnému zasílání podnětů k novelizaci nového občanského zákoníku a k podpoře alternativních trestů, které napomáhajících ke snižování recidivy. „Velmi si vážíme vašich podnětů. Řada oblastí nejenom v legislativě má ne vždy jednoznačné řešení, a proto se bez vaší zpětné vazby neobejdeme,“ uvedla během jednání ministryně Válková a na tiskovém brífinku doplnila, že oproti předchozí praxi budou porady s předsedy soudů probíhat častěji.

Tento přístup ocenili i vrcholní představitelé soudů: „Jsem rád, že ministerstvo a paní ministryně pochopila, že jakékoliv změny v justici nelze dělat bez justice. Ta dnešní porada byla velmi věcná, velmi konkrétní,“ řekl před novináři předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Je nutná novelizace zákona o soudech a soudcích

Z připravovaných opatření se projednával například návrh na zavedení automatického generátoru přidělování věcí na soudy, který by mohl eliminovat riziko, že konkrétní věc bude cíleně putovat k určitému soudci. Ministerstvo chce tento systém otestovat v pilotním projektu na vybraném soudu, nicméně s vrcholnými představiteli soudní soustavy bude diskutovat legislativní a technická řešení.

Jednání vrcholných představitelů justice se dotklo rovněž činnosti rejstříkových soudů, do jejichž agendy budou spadat i případy právnických osob, které do konce června nestihly přizpůsobit své zakladatelské dokumenty novému zákonu o obchodních korporacích. Podle předsedů soudů se nemusí zainteresované subjekty obávat, že by soudy proti nim uplatňovaly nejpřísnější restrikci, nicméně je potřeba, aby společnosti respektovaly zákonná ustanovení a daly veškeré náležitosti po případné výzvě do pořádku.

U tématu jmenování soudních funkcionářů se vedení ministerstva shodlo s předsedy soudů na nutnosti novelizace zákona o soudech a soudcích, protože Ústavní soud již dříve vydal nález, podle kterého nemůže být soudní funkcionář opakovaně jmenován do své funkce. Úprava zákona by v souladu s tímto nálezem měla eliminovat nebezpečí vzniku nežádoucích personálních vazeb a zajistit výběr vhodných kandidátů na místa předsedů a místopředsedů soudů. Důležité bude i ekonomické vzdělávání soudců

Na problémy se zneužíváním insolvenčního zákona reaguje Ministerstvo spravedlnosti ČR nejen diskusí o elektronicky řízeném výběru soudců a insolvenčních správců k jednotlivým případům, ale také důrazem na zvyšování odborné kvalifikace soudců, kteří mají tyto případy na starosti. „Pokusy o manipulaci insolvenčních řízení v neprospěch věřitelů vážně ohrožují podnikatelské prostředí v České republice, proto klademe velký důraz na odborný růst soudců, kteří se problematikou insolvencí zabývají,“ zdůrazňuje ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Justiční akademie, která je jednou z organizačních složek Ministerstva spravedlnosti ČR, vytváří a realizuje systém dalšího vzdělávání pracovníků justice právě v oblasti ekonomie, hospodářství a financí. Cílem projektu je zvýšit ekonomické a finanční znalosti soudců a státních zástupců, posílit jejich vhled a cit při aplikaci právních předpisů na reálné hospodářské děje a především zvýšit jejich schopnosti posuzovat a stíhat hospodářskou trestnou činnost.

Od července 2012, kdy byl projekt zahájen, uspořádala Justiční akademie celkem 98 seminářů, kterých se dohromady zúčastnilo více než osm set osob z řad zaměstnanců soudů, státních zástupců, asistentů a čekatelů. Jedno až třídenní kurzy jsou zaměřeny například na celní a daňovou kriminalitu, finanční účetnictví, audity či znalecké posudky. Řada témat je přednášena odborníky z význačných soukromých společností a akademických institucí, například poradenské firmy PricewaterhouseCoopers a Delloitte, či vedoucími pracovníky v bankách a pojišťovnách.

Kromě seminářů vzdělávací systém využívá moderní výukové metody. „V roce 2014 jsme zahájili zpracování e-learningových modulů, které umožní případné distanční vzdělávání,“ uvedl manažer projektu Radovan Dluhý-Smith z Justiční akademie. Dále jsou ve výuce soudců využívány případové studie, ke kterým jsou následně vypracovány oponentské posudky.

Obsah seminářů je přitom upravován v návaznosti na zpětnou vazbu od účastníků kurzů. „Zavedli jsme nové semináře na témata Bankovních poplatků, Základní typologie úvěrů a Daňových rájů. Pro Městský soud v Praze a Městské státní zastupitelství v Brně byly připraveny na míru semináře z oblasti účetnictví a daní,“ dodal Dluhý-Smith. Součástí projektu je i vzdělávání v oblasti takzvaného case managementu, jež je určeno především soudním funkcionářům a je zaměřené na kvalitní správu soudů. Výsledkem této části bude vydání publikace s názvem Efektivní case management v české justici, která bude první odbornou publikací o této problematice v ČR.

Podle analýz se návratnost pohledávek pro nezajištěné věřitele v posledních letech pohybovala v řádech dvou až tří procent. Na tento stav si stěžují především zástupci zaměstnavatelů a odbory, přičemž někteří podnikatelé dokonce hrozí, že kvůli kritické situaci uvažují o přesídlení svých společností do zahraničí.

Okamžik, prosím. Načítám data...