20.11.2013    Hospodářské noviny    str. 8   Příloha - Kariéra a vzdělávání - celoživotní vzdělávání

Jana Čechová, Ludmila Havelová - Ministerstvo spravedlnosti -

Celoživotní vzdělávání v justici zajišťuje Justiční akademie, která vznikla v roce 2002 jako centrální instituce resortu ministerstva spravedlnosti.

V roce 2005 se sídlo této instituce přestěhovalo ze Stráže pod Ralskem do Kroměříže a současně se akademie sloučila s Justiční školou, zařízením ministerstva spravedlnosti pro vzdělávání vyšších soudních úředníků, založenou v roce 1995. Vzdělávací akce se uskutečňují také v pobočce v Praze a v regionálních učebnách, převážně v sídlech krajských soudů – v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Litoměřicích, Plzni, Brně, Olomouci, Ostravě.

V Justiční akademii se vzdělávají soudci, státní zástupci, justiční a právní čekatelé, asistenti, vyšší soudní úředníci a další administrativní zaměstnanci justice.

Stáže v zahraničí, granty, projekty

Díky aktivnímu členství v EJTN (European Judicial Training Network – Evropská síť justičních vzdělávacích institucí) a další zahraniční spolupráci využívají soudci a státní zástupci možnost zúčastnit se zahraničních vzdělávacích akcí a odborných stáží. Získané poznatky jim pak následně slouží při aplikaci předpisů evropského práva.

Dlouhodobě se akademii daří získávat granty, které umožňují dále rozšiřovat nabídku vzdělávání a reagovat na aktuální požadavky justice, v současné době zejména na potřebu proškolení nového kodexu soukromého práva v rámci justice.

Nový občanský zákoník, účinný od 1. ledna 2014, je nejvýznamnější částí komplexní změny celé oblasti soukromého práva. Společně s ním nabude účinnosti i nový zákon o obchodních korporacích, nový zákon o mezinárodním právu soukromém a rovněž dojde k významné novelizaci celé řady procesních předpisů.

Projekt Vzdělávání soudců a státních zástupců v oblasti rekodifikace soukromého práva je jedinečný svým rozsahem. V jeho průběhu se uskuteční na 300 seminářů ve všech regionech ČR. Přínosné je zapojení tvůrců nových zákonů do vzdělávacího procesu, kdy společně školí „soudce+akademik“, což vede k propojení vědy a praxe a přispívá k lepšímu pochopení smyslu nových právních předpisů.

Kromě soudcům a státním zástupcům nabízíme tyto semináře také čekatelům, asistentům a vyšším soudním úředníkům.

Dalším zajímavým projektem se zcela novou a vyhledávanou problematikou je projekt Vzdělávání soudců a státních zástupců v oblasti ekonomie, odborných specializací a case managementu. Tento projekt je financován ze strukturálních fondů Evropské unie – OP Lidské zdroje a zaměstnanost.

Cílem projektu je zvýšit ekonomické a finanční znalosti a dovednosti soudců a státních zástupců, posílit jejich vhled a cit při aplikaci právních předpisů na reálné hospodářské děje, zvýšit schopnosti posuzovat a stíhat hospodářskou trestnou činnost a posílit spolupráci s relevantními státními orgány.

Projekt je inovativní co do výukové metody, obsahu přednášek i osob přednášejících. Většina seminářů se vyučuje prostřednictvím případových studií. Lektoři předem připraví podkladové údaje o stylizovaných reálných problémech, které si účastníci předem nastudují. Během prezenční výuky se pak případová studie řeší v interaktivní diskusi.

Řada témat je přednášena poprvé, většinou odborníky z význačných soukromých společností a akademických institucí.

Nové technologie, nové vzdělávací programy

V rámci zajištění celoživotního vzdělávání v resortu justice se v akademii intenzivně věnujeme i celoživotnímu vzdělávání administrativy justice. S podporou projektu Analýza vzdělávacích potřeb a vytvoření systému vzdělávání zaměstnanců odborného aparátu soudů a státních zastupitelství, který je financovaný z Programu švýcarsko-české spolupráce, byla provedena podrobná analýza vzdělávacích potřeb a možností využívání informačních a komunikačních technologií.

Společně s týmem odborníků z justice připravujeme novou koncepci vzdělávání pro tuto cílovou skupinu. Vznikají tři vzdělávací programy, které obsahově naplňujeme srozumitelnými metodikami s popisy činností, e-learningovými texty a videohelpy. Konkrétně se jedná se o program vstupního vzdělávání pro nové zaměstnance justice, specializační program pro střední management soudů, a program pro kvalifikační a průběžné vzdělávání.

Zároveň respektujeme potřebu realizovat vzdělávání administrativy přímo na konkrétním pracovišti. Z tohoto důvodu rozvíjíme technologii Learning Management Systému (LMS – systém pro řízení výuky, tedy aplikace řešící administrativu, formu a organizaci výuky).

Naším záměrem je poskytnout institucím plnou kontrolu nad vzdělávacím procesem konkrétních zaměstnanců, volbu studijních programů a kurzů v závislosti na pracovních pozicích, možnost modulové skladby obsahu vzdělávání, včetně určení posloupnosti studia jednotlivých kurzů.

Jak hodnotí výstupy tohoto projektu JUDr. Jaromír Jirsa, místopředseda Městského soudu v Praze? „Mohu vyjádřit velké potěšení nad tím, že se historicky poprvé začal někdo zabývat tím, kdo vlastně u soudu pracuje, jaké by měly být předpoklady pro výkon jednotlivých funkcí (nejen soudcovských, funkcionářských, případně asistentských) a jak by měly být schopnosti a dovednosti jednotlivých justičních zaměstnanců dále rozvíjeny.

Důležité je i to, že zejména v důsledku postupné elektronizace justice, vývoje některých soudních agend, přechodu na týmovou organizaci práce a jiných novot, které přináší společenský vývoj, se požadavky na výkon kvalitní práce jednotlivých justičních zaměstnanců stále mění (zatímco například před několika lety byly u soudů jen "prosté" podatelny, dnes jsou zde i vyšší podací oddělení a podatelny elektronické), což se neobejde bez pružného vzdělávacího systému, který bude schopen na tyto změny reagovat.

Pokud justiční zaměstnanci nedostanou šanci na svůj rozvoj a permanentní vzdělávání, pocítí to negativně ti, pro které je justiční systém určen, a platí jej ze svých daní – účastníci řízení, osoby na řízení zúčastněné i širší veřejnost.“ (citováno z Jirsa, J., Oponentura k projektu Analýza vzdělávacích potřeb odborného aparátu soudu a státních

zastupitelství, část určená pro soudy, s. 3-4). *

Foto popis| Ukázka cvičného spisu s odkazy na popis činností, včetně postupů v informačním systému. Cílem je vytvoření názorné grafické pomůcky v podobě vzorového spisu, která názorně provede nového zaměstnance průběhem soudního řízení.

O autorovi| Jana Čechová, Ludmila Havelová, Justiční akademie

 

Okamžik, prosím. Načítám data...