Výňatek z textu

25.4.2013    denik.obce.cz    str. 0   Sociální problematika
Štěpánka Filipová    Soudnictví, vězeňství

Každý klient sociálních služeb s opatrovníkem by měl mít způsobilost k právním úkonům, které souvisejí s jeho každodenním životem. O tomto tématu a dalším aktuálním vývoji v opatrovnictví se bude diskutovat na odborné konferenci, která se uskuteční v pondělí 29. dubna v Praze. Opatrovnictví postupně získává tvář, která je více podobná běžnému životu lidí bez postižení. Stejnou změnou prochází život také lidí v ústavních sociálních službách, který se mění na život v přívětivých domovech. Pomáhá s tím projekt Transformace sociálních služeb financovaný z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.



Odborná konference má název „Problematika procesu změny způsobilosti a ustanovování a výkonu opatrovnictví uživatelů služeb sociální péče“. Pořádá ji ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Asociací občanských poraden s cílem: zhodnotit průběh transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb ve vztahu k opatrovnictví a informovat o aktuálním dění v této oblasti. Na akci vystoupí odborníci z MPSV, experti z ministerstva spravedlnosti, zástupci Kanceláře veřejného ochránce práv a Svazu měst a obcí. Se zkušenostmi z praxe se podělí například starostka Malých Svatoňovic, či Liga lidských práv a zástupce soudu. Konference se koná v hotelu Olympik – Sokolovská 138, Praha 8.

Na téma opatrovnictví v procesu transformace už dříve MPSV ve spolupráci s Asociací občanských poraden uspořádalo šest vzdělávacích seminářů, kde se kromě jiného představily průběžné výstupy projektu Transformace sociálních služeb a související legislativa. Akcí, které se konaly v Justiční akademii v Praze, Ostravě, Kroměříži a Olomouci, se zúčastnilo více než 200 soudců, státních zástupců a veřejných opatrovníků.

Okamžik, prosím. Načítám data...