Výňatek z textu
28.3.2013    Právní rádce    str. 18   Rekodifikace / rozhovor
JAN JANUŠ    Soudnictví, vězeňství

S hlavním autorem nového občanského zákoníku profesorem Karlem Eliášem o negativních náladách proti rekodifikaci, zásadě superficies solo cedit i o jeho pocitech devět měsíců před nabytím účinnosti.

* Pane profesore, jak na vás působily spekulace o možnosti odložení účinnosti nového občanského zákoníku?



Kdo se docela dlouho pohybuje v blízkosti politiků, zvykne si na ledacos. Naučil jsem se nestresovat se tím, co nemohu ovlivnit. Ale i v dnešní „klipové“ době by bylo hodně divné, kdyby stát, jehož politické a ústavní orgány - vláda, zákonodárné sbory a prezident - s plnou odpovědností přivedly do Sbírky zákonů velký a významný kodex, zčista jasna otočily o 180 stupňů. Myslím, že by to vypovídalo o naší zemi něco docela nepěkného.

* Patrně největší obavy praxe vyvolává v tuto chvíli doprovodná legislativa. Opravdu se stihne včas připravit vše potřebné?

To je otázka spíše na ministra spravedlnosti. Ale pokud vím, klíčové navazující zákony postoupily v Poslanecké sněmovně už do druhého čtení. Tzv. změnový zákon, novela o.s.ř., zákon o zvláštních řízeních soudních a další. Nový katastrální zákon je v druhém čtení už podrobně projednáván. S tzv. doprovodnou legislativou se postupuje podle plánu.

* Jak vypadá vaše role právě pokud jde o doprovodnou legislativu?

K většině připravovaných zákonů jsem se vyjadřoval v příslušných komisích Ministerstva spravedlnosti. Také odborné týmy Ministerstva inancí konzultovaly s docentem Havlem, se mnou a s některými dalšími členy pracovní skupiny, která připravovala nový občanský zákoník, otázky souvisící s doprovodnou daňovou legislativou.

* Bude-li zákoník účinný skutečně od 1. ledna příštího roku, zbývá nám v tuto chvílí na přípravy zhruba devět měsíců. Jaké máte v tomto ohledu pocity?

Jsem v plné práci, na pocity není moc času. Když jsem pracoval ještě jako podnikový právník v sokolovských dolech a někdo naříkal, že se něco nedá v krátkém termínu stihnout, reagoval na to náš generální ředitel slovy, že den má 24 hodin. Často si na to vzpomenu. Ale příjemně mě překvapily reakce soudců na nový občanský zákoník v průběhu školení, která pro ně pořádá Justiční akademie v Kroměříži a kde působím jako jeden z lektorů. Myslím, že osvěta v dobrém slova smyslu je důležitá. Napsali jsme s docentem Havlem a doktorem Bezouškou, kteří byli u vznikání nového občanského zákoníku velmi blízko, knížku, ze které mám radost. Jmenuje se „Občanské právo pro každého“ a tak je také míněna. Psali jsme ji tak, aby ji právní laik pochopil a aby se nad ní ani profesionální právník nenudil. Stálo to řadu měsíců dřiny, ale výsledek se, myslím, dost povedl.

* Lze podnikatelům v obecném měřítku v souvislosti s novým občanským zákoníkem něco poradit?

Nový zákoník se liší od starého. Ruší mnohá omezení. Nabízí nové příležitosti. Kdo je bude chtít využít, měl by se s nimi seznámit. Štěstí přeje připraveným. Ti ostatní, co se budou seznamovat s novou úpravou, jak jim ji budou postupem času přinášet praxe a život, možná časem zjistí, že katastroická hlášení o nové kodiikaci jsou mediální pěna dní. Pro podnikatele má větší význam, co si ujednají, než co je v zákoně, který často ani nečtou. Jasné sdělení, kterého se od nového občanského zákoníku dočkají, je, že staví smlouvu nad zákon a vyžaduje, aby se smlouvy plnily. Proto také silně zkracuje možnost veřejné moci vstupovat do svobodně uzavřených smluv a rušit je, což byla pohříchu praxe, která dosud negativně poznamenávala také podnikatelský život.

***

Okamžik, prosím. Načítám data...