5.10.2012 byznys.ihned.cz    str. 0   byznys.ihned.cz
Matěj Smlsal    Soudnictví, vězeňství    
Občanský zákoník zavádí od 1. ledna příštího roku mnoho nových termínů. Změní se označení pro nájemce, dlužníka i obyčejnou půjčku. Dokážete se v nových názvech orientovat? Vyzkoušejte si kvíz, který server IHNED.cz připravil.

Zapomeňte na nájemníka, zapomeňte na půjčku. V občanském zákoníku se od 1. ledna roku 2014 objeví mnoho pojmů, které nahradí ty tradiční.

Podle odborníků umožní zavádění nových termínů například lepší orientaci ve smlouvách.

"Změny vznikly zejména kvůli tomu, aby každý ihned v praxi poznal,  kdo  podepsal jaký typ smlouvy. Obecné   termíny   nahrazují v nové normě  velmi specifické pojmy, usnadní to orientaci ve  smlouvách," tvrdí Petr Čech z katedry obchodního práva Právnické fakulty UK v Praze.

Podle ředitele Justiční akademie Jana Petrova, který stál u zrodu nového zákoníku, se pojmy brzy přenesou i do běžné mluvy.

"Zavádění nových pojmů v právu není  svévole. Jedná se o vstřícnost k uživatelům práva, kteří potřebují odkázat se na  nové právní instituty stručným a jednoznačným výrazem. Ajťáci pracují s disky,  modemy a myšmi, zdravotníci se skalpely, katetry a rentgeny, tak proč by  právníci nemohli pracovat s pachty, odkazy a fondy?" ptá se ředitel Justiční akademie.

Revoluce v byznysu: Z nájemce bude pachtýř a z půjčky zápůjčka. Nechybí ani výprosa - čtěte ZDE

Podle Petrova nevznikne ani zmatek. "Navíc při psaní smlouvy můžete použít pojmy, jaké chcete - původní, nové  a třeba i své vlastní. Stačí, aby bylo patrné, co chcete vyjádřit. Právo není  programovací jazyk, smlouva není počítačový program a soudce není počítač, který  tupě čte instrukci za instrukcí a zahlásí chybu, dospěje-li k jinému slovu, než  které obsahuje zákon."
Okamžik, prosím. Načítám data...