Datum vydání:  1.10.2012
Čas vydání:    14:05
Klíčová slova: ČR; soud; školy; vláda; justice
ID:            T201210010337401
Servis:        dce
Priorita:      4
Kategorie:     zak; sko; for; pol; pod

Vláda upraví pravidla pro studium vyšších soudních úředníků
Praha 1. října (ČTK) - Vláda zřejmě upraví pravidla pro studium vyšších soudních úředníků a vyšších úředníků státního zastupitelství. Podle návrhu ministerstva spravedlnosti by na Justiční akademii měla existovat pouze jedna forma jejich vzdělávání, a to studium v délce 18 měsíců. Přístup do této formy vzdělávání mají mít jen zaměstnanci soudu nebo státního zastupitelství s doporučením nadřízených.
V současnosti trvá řádné studium tři roky, zkrácené má délku 12 měsíců, přičemž jednou z podmínek pro přijetí ke zkrácenému studiu je tříletá praxe v pozici soudního tajemníka.
"Podstatou návrhu je adaptovat systém vzdělávání na potřeby justice tak, aby bylo studium efektivní a umožnilo vhodně řídit personální otázky týkající se vyšších soudních úředníků a vyšších úředníků státního zastupitelství," uvádějí autoři návrhu v podkladech pro jednání vlády zveřejněných v elektronické legislativní knihovně. Upozorňují také, že současně existuje bakalářské tříleté vzdělávání na vysokých školách.
Návrh ministerstvo předkládá k jednání vládě s rozporem s odborem kompatibility úřadu vlády, který nesouhlasí s odůvodněním výjimky z volného pohybu pracovníků pro vyšší úředníky státního zastupitelství. Podle názoru úředníků Strakovy akademie není činnost vyššího úředníka státního zastupitelství výkonem "veřejné správy", není proto možné omezovat vstup do této profese pouze pro české občany. Ministerstvo spravedlnosti ale míní, že využití výjimky je odůvodněné tím, že vyšší soudní úředník i vyšší úředník státního zastupitelství mají zákonem svěřenou pravomoc rozhodovat o právech a povinnostech osob, a vykonávají tak veřejnou správu.
Okamžik, prosím. Načítám data...