27.9.2012    Právní rádce    str. 22   Právo a obchod

Jan Januš    Soudnictví, vězeňství
výňatek textu

S náměstkem ministra spravedlnosti sekce legislativně právní Františkem Korbelem o změnách na ministerstvu, elektronizaci justice, soukromoprávní rekodifikaci i zhodnocení některých cílů, o kterých mluvil v rozhovoru pro Právního rádce už na začátku letošního roku.

* Jak pokračuje projekt „elektronizace“ justice?

Myslím si, že velmi dobře, byť každý může namítnout, že se mu zdá tempo příliš pomalé, či příliš rychlé. V poslední době jsem zaznamenal mezi advokáty spíše druhou výhradu, a to kvůli uplynutí přechodného období a vzniku povinnosti využívání datových schránek. Psal i přednášel jsem pro Komoru cyklus kurzů, aby byl náběh co nejhladší, ale někteří kolegové se elektronizaci brání zuby nehty. Naopak u soudů již nedůvěra vůči datovým schránkám dávno pominula a sjednocení povinnosti elektronického doručování advokátům jednoznačně vítají. Vedle toho jsme tento rok zprovoznili úplně nový obchodní rejstřík a zavedli první originál elektronického soudního spisu v agendě elektronického platebního rozkazu. A budeme pokračovat dál.

* Čekají nás ještě nějaké zásadní novely občanského zákoníku nebo zákona o obchodních korporacích?

Nový občanský zákoník i zákon o obchodních korporacích jsou již půl roku platným právem a přirozeně se tak dostaly do pozornosti celé odborné veřejnosti mnohem více než během normotvorby. Žádná připomínková řízení, byť v tomto případě byla mimořádně rozsáhlá a opakovaná, nemohou nahradit reálné poznatky z celé praxe. Justiční akademie již rozjela intenzivní školení soudců, soukromá sféra se začíná připravovat na nové vzory a pochopitelně se objevují dílčí náměty k úpravám samotného textu zákonů. Tyto připomínky shromažďujeme, vyhodnocujeme a řešíme zatím výkladem. Novelu základních zákonů oficiálně nechystáme, ale přesto nelze vyloučit, zda nakonec k minimální technické novele nepřikročíme. Ale spíše bych s tím počkal až po nabytí účinnosti a podrobnějším vyhodnocení. Nejde zatím o žádné limitní problémy, které by nebyly řešitelné výkladem. Rozhodně není nutné měnit v zákoně to či ono jenom proto, že by to někdo jiný napsal trochu jinak. K novému občanskému zákoníku jako dílu máme úctu a před nepromyšlenými dílčími zásahy vedenými jakýmkoli úmyslem jej budeme bránit.

Okamžik, prosím. Načítám data...