13.4.2012    Lobby    str. 22   Legislativa
- PR -    Ministerstvo spravedlnosti

Ve dnech 27. - 28. března proběhl v Seči - Ústupkách druhý ročník kongresu Právní prostor s podtitulem Právo ve znamení změn. I v tomto ročníku se pořadatelé pustili do nejaktuálnějších témat, která „hýbou“ právním světem.
Záběr témat byl opravdu široký a díky tomu se kongresu zúčastnili zástupci téměř všech právních profesí.

Očekávaným a žhavým tématem byl blok o veřejných zakázkách, kde hned v úvodu vystoupil náměstek ministra pro místní rozvoj Jan Sixta. „Největšími zastánci novelizace zákona o veřejných zakázkách jsou subjekty, které zakázky nezadávají. Naproti tomu zadavatelé jsou nešťastní… Novela totiž neřeší předražené zakázky, naopak vše jen komplikuje,“ vysvětlil Sixta. Zákon prošel za poslední tři roky změnami hned dvanáctkrát, přesto, jak přiznal Sixta, nezabrání, aby se do dokumentací nedostal nesmyslně vysoký požadavek ze strany zadavatele. Největším přínosem zákona je zajištění transparentnosti při zadávání zakázek díky povinnému zveřejnění subdodavatelů, kteří se na zakázce reálně podíleli, zveřejnění smlouvy včetně konečné ceny a dodatků, odůvodnění hospodárnosti celého projektu a snížení limitu pro veřejné zakázky. Zákon také úplně ruší losování a kvalifikační kritéria, která často a nesmyslně diskvalifikovala uchazeče. Zvýší se tak ale míra administrace pro zadavatele, ale i pro uchazeče.

V bloku o státní správě a samosprávě pak zaznělo, že problémem obcí při zadávání veřejných zakázek je nízká znalost práva i formálních podmínek pro řádné vypsání veřejné zakázky.
Přednášející se také zaměřili na množství novelizací a předpisů v zákonech, v němž je pro laickou veřejnost stále těžší se orientovat. „Neznalost zákona neomlouvá, přestává být realizovatelnou zásadou,“ uvedla Jana Zwyrtek Hamplová ve své přednášce o obcích a městech. „V současném českém právu se totiž začínáme těžko orientovat i my, právníci, a co potom běžní občané?“ K tomuto tématu se vraceli i ostatní přednášející.

Na kongresu často vyvstala řečnická otázka: „Jak je možné, že potřebujeme stále více a více úprav zákonů, novel a předpisů?“ Vratislav Košťál v bloku Energetika a právo uvedl, že časté změny právních norem podrývají úroveň právního vědomí a původní organickou systematiku zákona. Jan Sváček pak v bloku Aktuální otázky v justici vyzval kolegy soudce, aby při složitém rozhodovacím procesu použili svých zkušeností a „zdravého rozumu“.

Největší zájem však vzbudily bloky věnované novému občanskému zákoníku a dalším očekávaným změnám v právním řádu. Zde měli možnost odpovědět na otázky posluchačů náměstek ministra spravedlnosti František Korbel, ředitel Justiční akademie Jan Petrov, advokát Tomáš Sokol a místopředseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.
*
Během dvoudenního kongresu vystoupilo v sedmi blocích třiadvacet přednášejících. Právní prostor je jednou z nejprestižnějších akcí zabývající se komplexně právní problematikou. Další ročník se připravuje na jaro 2013 a tak jako letos se jej zúčastní špičkoví odborníci z různých právních oblastí. Organizátory jsou společnost ATLAS consulting, spol. s r.o., tvůrce nejrozšířenějšího právního systému CODEXIS® a vydavatelství Economia a.s.
Okamžik, prosím. Načítám data...