30.3.2012    protext.cz    str. 0   dpu  kom
spm    Internet    

Seč (Chrudimsko) 30. března (PROTEXT) - Právní prostor 2012 - Druhý ročník odborného kongresu se uskutečnil 27. - 28. března v Seči-Ústupkách. Organizátoři, ATLAS consulting a Economia se zaměřili na nejdiskutovanější právní témata dotčena významnější legislativní úpravou (např. veřejné zakázky, nový občanský zákoník, novela zákoníku práce a další). Do Seče se sjelo na 180 odborníků téměř ze všech oblastí práva.

Náměstek ministra pro místní rozvoj Jan Sixta hned v úvodu kongresu představil změny v zákonu o veřejných zakázkách, „Největšími zastánci novelizace zákona o veřejných zakázkách jsou subjekty, které zakázky nezadávají. Největším přínosem zákona je zajištění větší transparentnosti při zadávání zakázek díky povinnému zveřejnění subdodavatelů, smluv včetně konečné ceny a dodatků, odůvodnění hospodárnosti celého projektu a snížení limitu pro veřejné zakázky.

„Neznalost zákona neomlouvá, přestává být realizovatelnou zásadou,“ uvedla advokátka Jana Zwyrtek Hamplová ve své přednášce o obcích a městech. „V současném českém právu se totiž začínáme těžko orientovat i my, právníci, a co potom běžní občané.“ Jan Sváček, předseda Městského soudu v Praze pak v bloku Aktuální otázky v justici přímo vyzval kolegy soudce, aby při složitém rozhodovacím procesu použili svých zkušeností a „zdravého rozumu“. Miroslav Růžička z Nejvyššího státního zastupitelství předložil statistiku s indexem míry korupce v České republice, která v současné době zastává třetí místo v Evropě se svými 313 387 korupčními případy za loňský rok.

Největší zájem však vzbudily bloky věnované novému občanskému zákoníku a dalším očekávaným změnám v právním řádu. Zde měli možnost odpovědět na otázky posluchačů náměstek ministra spravedlnosti František Korbel, ředitel Justiční akademie Jan Petrov, advokát Tomáš Sokol a místopředseda Městského soudu Libor Vávra, který přímo v informačním systému CODEXIS JUSTICE demonstroval převratné změny a novinky v trestním právu.

Druhý ročník kongresu se konal pod záštitou Kamila Jankovského, ministra pro místní rozvoj a Jiřího Pospíšila, ministra spravedlnosti.

Právní prostor je zcela výjimečný svým širokým tematickým záběrem a dává příležitost k setkání zástupců nejrůznějších právních profesí s možností odborné diskuze.
Okamžik, prosím. Načítám data...