16.1.2012    tyden.cz    str. 0   Domácí
- pim -    Soudnictví, vězeňství    

Soudcovské taláry možná začnou oblékat budoucí autoři bestsellerů. Takový záměr má Justiční akademie, která pro začínající soudce připravila kurs tvůrčího psaní. Soudce prahnoucí po vzdělání láká instituce na seminář, který jim má umožnit psát rozsudky se stejnou kreativitou jako oscarové drama.

Řeč paragrafů je pro laika džunglí podivných slovních obratů a neznámých pojmů. "Může-li takovou kognici vyvolat státní orgán, tím spíše musí mít takovou možnost i dotčení účastníci řízení," stojí například v jednom z rozhodnutí českých soudů. Seminář tvůrčího psaní chce se sucharstvím české justice zatočit.

"Kurz je určen pro soudce, kteří chtějí rozvíjet svůj písemný projev. Chci pracovat mimo jiné s texty z různých soudních rozhodnutí, u nichž budou účastníci hodnotit srozumitelnost slovních spojení," představuje část programu lektorka Blanka Čechová.

Soudci si během třídenního semináře zkusí napsat různé texty a zároveň si je zkritizují. Nepůjde ale jen o právní texty, úkolem bude zlepšit jejich stylistiku i na příkladech běžných článků.

"Soudci řeší desítky případů měsíčně, funguje to jako fabrika, takže běžně není čas na to vybrušovat každé slovo," připomíná vytíženost českých vykladačů práva ředitel Justiční akademie Jan Petrov, který s návrhem na neobvyklý kurz přišel.

"Nápad to rozhodně není špatný, možná to bude mít spíš relaxační efekt. Já bych do toho ale ze zvědavosti šla," uvedla pro on-line deník TÝDEN.CZ soudkyně Šárka Hájková. Ta je přesvědčená, že čeští soudci nejsou stylističtí suchaři, spíš jsou na ně podle ní kladeny velké nároky.

"Není mnoho povolání, jejichž příslušníci by měsíčně poslali desítky či spíše stovky stran odborného textu. Vždy je co zlepšovat," myslí si o semináři prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Je šance, že by si našlo literární řemeslo v budoucnu cestu i do povinné přípravy soudců? "U vzdělávání budoucích soudců bychom to chtěli prosadit," uvedl Petrov. Ministerstvo spravedlnosti se však v nejbližší době na podobnou změnu nechystá. "Dobrovolné roviny bychom se v tomto ohledu rádi drželi i v budoucnu," odmítla možnou novinku mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Úspěch made in Česko

Přední čeští vědci, manažeři, majitelé firem, umělci a sportovci vám poradí, jak dosáhnout úspěchu. Jak funguje byznys s nostalgií a které české značky sklízejí největší obdiv doma i v zahraničí?
Okamžik, prosím. Načítám data...