Státní zastupitelství - 5 / 2011, str.  34 – 35.

Anotace

Článek krátce informuje o projektu, který připravila Justiční akademie ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti České republiky a za podpory Norských fondů a který byl veřejnosti představen na mezinárodní konferenci v Kroměříži letos v únoru.

Autor: JUDr. Daniela Kovářová, advokátka,  do 31. 1. 2011, ředitelka Justiční akademie

Justiční akademie ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti dokončila projekt financovaný z Norských fondů nazvaný E-learningové vzdělávání pro resort justice (E-learning Education for Judiciary). Projekt byl zahájen v roce 2008, výše přiděleného grantu činila 498 304 EUR a celkové oprávněné výdaje projektu 587 000 EUR.

Cílem projektu bylo zvýšení úrovně vzdělanosti a informovanosti pracovníků justice prostřednictvím moderních vzdělávacích technologií, zejména e-learningem a blended learningem. V rámci projektu Justiční akademie vyvinula a na platformě systému ASJA spustila komplexní třístupňový e-learningový program dalšího vzdělávání, který obsahuje vzdělávací portál s více než šedesáti e-learningovými moduly. S jejich pomocí mohou zájemci o tuto formu studia doplnit své vědomosti a znalosti nabyté tradičním způsobem, a to moderními metodami za pomoci počítače, přičemž jim moduly umožní nejen osvojit si informace, ale také vyzkoušet je na praktických příkladech, úkolech a zadání.

Projekt měl čtyři etapy: přípravnou fázi, implementaci infrastruktury, tvorbu a implementaci učebních opor a pilotní testování a hodnocení. V rámci první fáze byl vytvořen Řídící výbor projektu složený ze zástupců příjemce grantu a partnera, který odpovídal za úspěšnou implementaci projektu. Také druhá a třetí fáze zdárně proběhly. Vzdělávací portál je po technické stránce připraven, má za sebou úspěšnou instalaci software a hardware. Přes padesát autorů z řad soudců, státních zástupců, advokátů, zaměstnanců Justiční akademie i dalších odborníků se podílelo na zpracování odborných modulů – tedy e-learningové varianty učebních osnov, skript a studijních materiálů. Poslední opory byly dokončeny v průběhu března 2011 a projekt se tak nachází v závěrečné fázi.

Ve dnech 24. a 25. února 2011 proběhla v Justiční akademii mezinárodní konference nazvaná E-learningové vzdělávání v justici, která celý projekt představila justiční veřejnosti. Nedílnou a zajímavou součástí konference byly příspěvky autorů studijních textů pro e-learningové vzdělávání na téma jejich zkušenosti s tvorbou studijních textů. V průběhu druhého jednacího dne konference vystoupili zahraniční hosté, zástupce Evropské justiční vzdělávací sítě a zástupce Nejvyššího soudu Estonska, kteří se podělili o své zkušenosti s e-learningovým vzděláváním.

Mezi účastníky konference byli nejen autoři studijních textů, ale také soudci, státní zástupci, zaměstnanci resortu justice, zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, Vězeňské služby, Policie ČR a řady dalších institucí, které projevily zájem o unikátní téma konference. Podrobnosti včetně fotodokumentace mohou zájemci nalézt na webových stránkách Justiční akademie www.jacz.cz. Justiční akademie věří, že projekt bude vítaným doplněním vzdělávání nabízeného Justiční akademií tradičními způsoby a že moderními vzdělávacími metodami otevře cestu k dalším výukovým možnostem. 

Okamžik, prosím. Načítám data...