4.5.2011    ČRo 6    str. 1   22:10 Studio STOP
Soudnictví, vězeňství

Aktuelní výňatek

Jarmila BALÁŽOVÁ, moderátorka

--------------------

Dobrý večer, milí posluchači. Je středa 4. května a Český rozhlas 6 právě nabízí svůj pravidelný padesátiminutový pořad Studio STOP. Dnes vás jím bude provázet Jarmila Balážová. O jeho technické odbavení se postarají Markéta Bydžovská a Jarka Tvrzníková v režii. Řeč dnes bude o obchodu s lidmi, domácím násilí a násilí na ženách. A o tom, jaké mezinárodní úmluvy právě v této oblasti Česká republika ještě neratifikovala a proč. Zda je Česká republika ve srovnání s jinými evropskými státy zemí civilizovanou v přístup k řešení těchto témat či nikoliv. Představíme vám konferenci, kterou zaštítila svým jménem sociálně demokratická senátorka Alena Gajdůšková. Také dáme slovo Ireně Konečné z La Strady, která se zabývá vykořisťováním a obchodováním s lidmi.

Srovnáním pravomocných rozsudků těchto trestných činů v některých evropských zemích a absencí takového platného rozsudku v České republice se zabývala dvoudenní akce. Ta dnes vyvrcholila tiskovou konferencí La Strady. Prozradíme více. A také o pomoci obětem domácího násilí, násilí na ženách a vůbec obětem kriminality. Budeme hovořit, a to konkrétně, s Petrou Vitoušovou, ředitelkou Bílého kruhu bezpečí. Tolik dnešní nabídka.

Irena KONEČNÁ, ředitelka, La Strada Česká republika

--------------------

Tak, tyto rozsudky se týkaly problematiky obchodování s lidmi za účely nucené práce a jiných forem vykořisťování. Workshop nebo seminář proběhl v rámci tříletého projektu, který organizace La Strada Česká republika implementuje společně s odborem bezpečnostní politiky a s Justiční akademií, který vlastně reaguje na situaci, kdy v České republice neexistuje dosud pravomocný odsuzující rozsudek na problematiku obchodování s lidmi, na trestný čin obchodování s lidmi za účelem nucené práce a jiných forem vykořisťování.

My shledáváme asi jako jeden z největších problémů právě v té úplně úvodní fázi, která se nazývá identifikace. Protože samozřejmě my z hlediska naší práce se velmi často setkáváme s osobama, kteří byli najmuti za použití, nebo byli přinuceni k práci, nebo byli vykořisťováni právě za zneužití jejich tísnivého postavení. Nicméně právě problém identifikace zejména orgány činnými v trestním řízení je to, čím se snažíme i prostřednictvím tohoto projektu tuto problematiku řešit. Máme za to, že je potřeba zvýšit povědomí o tady tomto trestném činu a vlastně jedním z klíčových partnerů tohoto projektu je Justiční akademie, která má právě v náplni práce vzdělávání soudců a státních zástupců. A tím pádem vlastně je to i pro nás velmi důležitý partner z toho hlediska, že my veškeré výstupy projektů, které se týkají ať již samotného sběru rozsudků, nebo analýzy těchto rozsudků, tak i strategického zastupování poškozených, tak se snažíme tady tyto výstupy, nebo prostřednictvím tohoto našeho partnera projektu dostat přesně k té cílové skupině, o které si myslíme, že by mohlo, mohla nějakým způsobem benefitovat z projektu, což jsou státní zástupci, soudci.

 

Okamžik, prosím. Načítám data...