25.2.2011    PRÁVO & BYZNYS    str. 32   Publicistika - rozhovor

Soudcům škodí spousta byrokracie, avšak také přílišná specializace, říká Místopředsedkyně Krajského soudu v Praze JUDr. Martina Kasíková. Jedna z nejvýraznějších žen české justice dokáže stejně dobře soudit i řídit běh soudu. Pro Právo & Byznys ji vyzpovídala editorka Marta Pelechová.

* Jste členkou Rady Justiční akademie, vedete seminář na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Jaký je váš názor na právnické vzdělávání? Jaká je například kvalita justičních čekatelů, kteří k vám přicházejí?

Na soud chodí jako čekatelé jen ti nejlepší studenti. Hlásí se velká spousta lidí, proto ti vybraní jsou pak opravdu špičkoví. Obecně si myslím, že průměrně jsou studenti po studiu na fakultě připraveni dobře, asi stejně jako za nás, nevidím v tom velký rozdíl. Také nerozlišuji mezi fakultami, přestože dnes má sice ta plzeňská špatné jméno, ale u nás na soudu byli jednu dobu nejlepší čekatelé právě původem z plzeňské fakulty.

* A následné justiční vzdělávání na Justiční akademii považujete za dostatečné?

Justiční akademie od roku 2002, kdy byla zřízena, prošla častými reorganizacemi a docházelo na ní k personálním změnám. Vzdělávání soudců je však poměrně kvalitní. Vygenerovala se skupina kvalitních školitelů, skvělých odborníků, takže semináře dopadají dobře. Vždy záleží na lektorovi.

* Je něco, co byste na vzdělávání v justici změnila?

Vzdělávání v justici by se mělo zaměřit na střední personál, protože jeho role se mění. Pro soudce by bylo dobré rozšířit nabídku o věci, o které projevují zájem.

 

 

Okamžik, prosím. Načítám data...