str. 0   Vláda

olb    Ministerstvo spravedlnosti 

Vláda ve středu schválila novelu insolvenčního zákona, novelu trestního řádu, zákon o protikomunistickém odboji a zmírnila i takzvaný náhubkový zákon. O zákonech referoval na vládním brífinku ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten také vysvětlil, že kabinet o komisi kvůli výběru nového policejního prezidenta nejednal.

„Tento bod - tedy komise - nebyl řešen na vládě. Půjde o bilaterální jednání, takže nemůžu dát prozatím k tomu žádné informace," zmínil Pospíšil k záležitosti kolem výběru policejního prezidenta. Případ totiž v poslední době plní stránky novin poté, co se premiér Petr Nečas vyjádřil skepticky ke komisi, která má nástupce po Oldřichovi Martinů najít. 

Nečas totiž Johnovu komisi označil jako "kočkopsa", který nemůže přinést nic pozitivního. „Dělá to na mne dojem, aby tam byly výhybky pro to, a kdo tam může být a kdo ne," řekl také Nečas.

Více: Johnova kočkopsa nechci

Premiér pak po úterní schůzce s Johnem řekl, že výběrové řízení na šéfa policie bude pokračovat, ale bude třeba učinit takové kroky, aby výběr policejního šéfa byl nezpochybnitelný před zákonem a v souladu s předpisy. A právě proto se o výběrovém řízení podle něj má vést debata i ve středu na vládě, kde celou věc posoudí vládní legislativci.

 

Čtěte také:

Sobotka: Naši lidé vybírat "kočkopsa" nebudou

Kalousek to řekl: ODS by se neměla plést do výběru šéfa policie

Nechceme dělat při výběru policejního prezidenta kašpárky, tvrdí ČSSD

Johnův balíček schválen. Bárta: Bylo to napjaté

 Nečas pálí do svaté krávy VV jménem protikorupční balíček

 Oběti zločinů budou mít šanci na odškodnění

Novela trestního řádu, která byla ministry podle Pospíšila schválena jednomyslně, posiluje práva obětí trestných činů u soudu. Předloha počítá s tím, že poškození by se mohli již v trestním řízení domáhat náhrady morální a nemajetkové újmy. V současnosti soud totiž může rozhodnou o odškodnění jen v případě majetkové škody, v ostatních případech se musí poškození domáhat náhrady žalobou na ochranu osobnosti.

„Novela trestního řádu umožní obětem trestních činů, aby mohli žádat po pachateli nehmotnou újmu," uvedl k tomu Pospíšil.

Jak by ale novela fungovala v praxi? To Pospíšil také naznačil, když zmínil jako příklad případ znásilnění.  „Uvedu příklad: oběť je znásilněna. Během trestního řízení dnes může dostat pouze náhradu například za poškozené oblečení, ale imateriální újmu, která jí je takovouto brutální trestnou činností spáchána, v trestním řízení dnes dostat nemůže. Do budoucna se toto má změnit," řekl.

Soudci budou školeni, Pospíšil chce, aby NS sjednotil judikaturu

Kvůli zákonu ale bude prý zapotřebí udělat pro soudce školení, aby mohli rychle rozhodovat o právech obětí.

„Pro ministerstvo spravedlnosti a potažmo i pro vládu ale nekončí tento problém jen přijetím zákona. V těchto případech je judikatura nestabilní, a tak je zapotřebí požádat Nejvyšší soud , aby vydal závazné stanovisko, ve kterém se pokusíme dát návrh soudcům, jaké by měly být přiměřené výše na náhrady za újmu. Jde o to, že nyní jsou celkově náhrady malé," zmínil Pospíšil s tím, že již má domluvenou schůzku na Nejvyšším soudu. Jde tam za 14 dní.

Svou práci podle něj v tomto případě musí také odvést Justiční akademie, aby soudci měli jasno, jaké náhrady se přisuzují v zahraničí. „Ten, kdo půjde k soudu, aby také předjímal, jaká náhrada je možná," dodal ministr.

Novela insolventního zákona posiluje postavení věřitelů v řízení

Vláda také schválila návrh novely insolvenčního zákona, která má obnovit právo insolvenčních věřitelů popírat pohledávky vůči ostatním věřitelům. Ministerstvo spravedlnosti předlohou podle Pospíšila reaguje na nález Ústavního soudu, který některá ustanovení zákona zrušil loni v létě s účinností od dubna letošního roku. Aby byla zrušená pasáž nahrazena v termínu, chce vláda sněmovnu požádat o zrychlené projednání novely.

Současná podoba insolvenčního zákona brání věřitelům napadat pohledávky svých konkurentů, i když jsou podle jejich názoru neoprávněné. Popírat výši a pořadí přihlášených pohledávek může v současné době pouze dlužník a insolvenční správce. Insolvenční zákon tak věřitelům podle Ústavního soudu nedává účinnou ochranu. Pokud tedy insolvenční správce uznal velké pohledávky, měl současný stav dopad do majetku ostatních věřitelů.


Poznámka:

Obdobné zprávy zveřejněny též:

Pospíšil navrhuje pro oběti možnost náhrady během trestního řízení

12.1.2011    denik.cz    str. 0   Z domova

  

ČTK    Ministerstvo spravedlnosti   

Praha 12. ledna (ČTK) - Oběti násilných trestných činů mají podle vlády dostat možnost žádat už v trestním řízení náhradu

 

Zprávy Radia Praha - 12.1.2011

12.1.2011    Radio Praha    str. 0  

Oběti násilných trestných činů mají podle vlády dostat možnost žádat už

v trestním řízení náhradu morální a nemajetkové újmy.

Odškodnění obětí trestných činů má být jednodušší

12.1.2011    aktualne.cz    str. 0   Politika - Domácí

Domácí    Soudnictví, vězeňství   

 

 

Okamžik, prosím. Načítám data...