Autor: JUDr. Daniela Kovářová

Výzva k zahájení celojustiční debaty

Je stávající celoživotní vzdělávání poskytované Justiční akademií dostačující? Reaguje odpovídajícím způsobem na potřeby společnosti, praxe i jednotlivých soudců a státních zástupců? Je nabídka seminářů dostatečně široká? Pokud ano – proč neoslovuje 42 % soudců a 6 % státních zástupců, kteří se vzdělávají jiným způsobem? Jakým způsobem se do vzdělávání promítá chybějící kariérní řád a samospráva? Nazrál již čas na debatu o kreditním systému či dokonce o povinném vzdělávání?

Tyto otázky a mnohé další zvažuje Justiční akademie neustále; průběžně o nich přemýšlí a debatuje, snaží se najít odpovědi a zapracovat je do strategií vlastní činnosti, koncepcí i plánů vzdělávání. Nejen tyto otázky si kladou soudci a státní zástupci jednotlivě, Soudcovská unie i Unie státních zástupců, i Ministerstvo spravedlnosti, které vyzvalo Justiční akademii k úkolu nad jiné významnému – zpracovat návrhy koncepcí budoucího vzdělávání soudců.

Co zatím Justiční akademie učinila? Zpracovala srovnávací materiál o vzdělávání soudců a státních zástupců ve vybraných zemích Evropy, k čemuž jí pomohlo zapojení do vzdělávací sítě EJTN. Dále máme hotovo stručné srovnání, jakým způsobem je organizováno vzdělávání u našich nejbližších sousedů – Slovenska, Německa, Rakouska a Polska. Vedeme jednání o tom, jak bude vypadat výchova a vzdělávání vyšších soudních úředníků.

Stěžejní však pro nás zůstává vzdělávání soudců a státních zástupců, proto po prvních oťukávacích debatách nabízíme široké justici účast na celojustiční debatě o vzdělávání.

www.jazc.cz

Na webových stránkách Justiční akademie jsme zřídili banner („čudlík“) s nadpisem Koncepce vzdělávání. Pod tímto heslem najdou zájemci všechny materiály, výstupy a informace vztahující se k debatě o vzdělávání. V době, kdy píšu tyto řádky, obsahuje heslo výše zmíněný srovnávací materiál, informaci o vzdělávání soudců a státních zástupců v sousedních státech a dotazník, jehož prostřednictvím mohou soudci, státní zástupci i široká odborná veřejnost vyjádřit své názory na současný způsob vzdělávání i své návrhy de lege ferenda. K dispozici je již také aktivní e-mailová adresa: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., na kterou je možno zasílat návrhy, podněty, zkušenosti i doporučení. Připravujeme také interaktivní dotazník pro zasílání anonymních návrhů a podnětů.

Výstupy z diskusí

Justiční akademie bude pravidelně pořádat diskuse o vzdělávání, kterých se již aktivně přislíbily zúčastnit Soudcovská unie, Rada Justiční akademie, Ministerstvo spravedlnosti, Unie státních zástupců, Kolegium předsedů krajských soudů, Nejvyšší správní soud, jednotliví soudci i zástupci jiných právnických profesí. První příležitostí byl Kulatý stůl o vzdělávání, který proběhl v Kroměříži dne 12. listopadu 2010 v rámci oslav
15. výročí založení Justiční školy a 8. výročí vzniku Justiční akademie a kterého se zúčastnili (resp. v době, kdy píšu tyto řádky, potvrdili aktivní účast) bývalí ministři spravedlnosti dr. Jaroslav Bureš, dr. Karel Čermák, dr. Jiří Novák, předseda Rady Justiční akademie prof. Jiří Švestka, ústavní soudce dr. Stanislav Balík a mnozí další. Také výstupy z tohoto diskusního fóra naleznete na webových stránkách Justiční akademie.

Zapojte se do diskuse o vlastním osudu!

Netvrdíme, že diskuse bude jednoduchá, rychlá a že se všichni zúčastnění shodnou na jednom ideálním a všespasitelném řešení. Justiční akademie však při vědomí dosud chybějící platformy samosprávy justice nabízí arénu, v níž mohou všechny strany v rámci čestného diskusního boje přijít s novými návrhy a podněty. Abychom diskusi patřičně vyprovokovali, nabízíme základní tři modely, které se vyprofilovaly z prvních naprosto neoficiálních a neformálních debat s vámi:

- Systém příležitosti: tedy současný systém založený na nabídce různorodých seminářů a vzdělávacích akcí, sestavených na základě vyhodnocení potřeb a požadavků justice a aktuálních novinek, novelizací a velkých rekodifikací. Soudci a státní zástupci se na tyto akce přihlašují dle svého uvážení. Stávající systém lze samozřejmě různými způsoby zlepšovat a nabídku témat i metod výuky doplňovat a obohacovat.

- Systém kreditů: založený na „ocenění“ každé vzdělávací akce pořádané Justiční akademií i jinými vzdělávacími institucemi. Soudci  a státní zástupci (ev. vybrané skupiny – například soudci a státní zástupci do pěti let praxe, zájemci o kariérní postup apod.) by semináře vybírali tak, aby získali (například za určené období) stanovený počet kreditů. 

- Systém komplexnosti: založený na nabídce komplexního celoživotního vzdělávání pro všechny typy soudců a státních zástupců a všechny specializace. Systém finančně i organizačně náročný a vyžadující oprávnění ke kontrole či stanovení povinnosti. A v tuto chvíli nejspíš také narážející na Ústavní soud.

Pojďte s námi rozebrat výhody i negativa navrhovaných variant! Na webových stránkách naleznete podrobnější rozbor všech tří navrhovaných systémů včetně stávajících legislativních mantinelů, zejména zákona o soudech a soudcích a nálezu Ústavního soudu č. 349/2002. Podělte se s námi o další možnosti či cesty. Můžeme minimálně zahájit diskusi, na které bude možné v budoucnu stavět. Justiční akademie naopak slibuje, že vše zaslané podrobně prostuduje, přehledně zpracuje a předloží soudcům i dalším přátelům vzdělávání k dalšímu použití.

Termín prvního vyhodnocení zaslaných podnětů je 31. prosince 2010!

Pro pořádání diskusních fór, konferencí, seminářů a setkání je koneckonců Justiční akademie jako stvořená.

Těšíme se na Vaše názory!

 

 

Okamžik, prosím. Načítám data...