Datum vydání:  9.12. 2010

Čas vydání:    11:47

Klíčová slova: ČR; právo; Klaus; Pospíšil; FOTO; AUDIO

ID:            T201012090275001

Servis:        dce

Priorita:      3

Kategorie:     zak; for; pol; pod

Pospíšil: Klaus podporuje klíčové reformní kroky v justici

------------

Ke zpravodajství: FOTO/aktuality; AUDIO

--------------

Praha 9. prosince (ČTK) - Prezident Václav Klaus podporuje klíčové reformní kroky ministerstva spravedlnosti. Vnímá například nutnost nového občanského zákoníku a vítá kroky, které mají zlepšit ekonomické vzdělání soudců a kvalitu posudků soudních znalců. Po dnešní schůzce s prezidentem to novinářům řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). S Klausem se prý domluvil také na tom, že v lednu či v únoru prezident na Hradě přijme nového nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

"Klíčové reformní kroky byly prezidentem kvitovány," řekl po schůzce Pospíšil. Klaus prý mimo jiné upozornil na to, že soudci často rozhodují o složitých ekonomických otázkách, které nemohou obsáhnout jen právnickým vzděláním. Ministerstvo chce podle Pospíšila problém řešit tím, že připraví pro soudce speciální ekonomické kurzy v rámci Justiční akademie. Určeny mají být soudcům, kteří často soudí hospodářskou kriminalitu.

Pospíšil novinářům řekl, že se s Klausem domluvil také na jmenování nových soudců. "Nedojde ale k nárůstu, jen doplnění míst, která se uvolnila odchody soudců," řekl. O jmenování nového místopředsedy Nejvyššího soudu, který nahradí odcházejícího Pavla Kučeru, Pospíšil podle svých slov hovořil s prezidentem jen obecně. V této věci prý zcela respektuje volbu prezidenta. "Podle mě by to neměl být čistý akademik, ale ani člověk, který je úplně neznámý," řekl.

Klaus už po nástupu kabinetu Petra Nečase avizoval, že se chce setkávat s jednotlivými ministry nové vlády, aby se seznámil s jejich působením v úřadě. Pospíšil je už několikátým ministrem, který na Hrad zamířil. Dnes Klaus přijal i ministra zemědělství Ivana Fuksu.

 

Okamžik, prosím. Načítám data...