30.11.2010    ceska-media.cz    str. 0   Společnost-Extra

ČTK, autor: ado, mkv, (KŠ)    Ministerstvo spravedlnosti   

Praha 30. listopadu (ČTK) - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ve středu navrhne vládě, aby se soudci ad hoc Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) za Českou republiku stali profesorka mezinárodního práva Mahulena Hofmannová, soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn, soudce přidělený k Nejvyššímu soudu Pavel Simon a profesor mezinárodního práva Pavel Šturma. Tito soudci by měli zasedat při projednávání stížností, při kterých nemůže zasedat zvolený soudce, tedy Karel Jungwiert.

Seznam soudců předkládá ministerstvo kvůli reformě fungování ESLP, která vstoupila v platnost po souhlasu Ruska v červnu letošního roku. Změnila se řada pravidel, z nichž nejdůležitější je změna dálky mandátu. Jungwiert tak zůstane ve Štrasburku do konce října 2012.

Soudci ad hoc jsou navrženi na dva roky. Podle požadavků ESLP musí být schopni zasedat jako "soudci, kteří nezastupují účastníky ani vedlejší účastníky řízení a budou k dispozici pro případ, že nastane situace, že za soudce zvoleného za žalovaný stát bude třeba povolat soudce náhradního". Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhoduje klíčové spory, které se dotýkají i Česka.

Hofmannová vyučuje od roku 2000 na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a je profesorkou evropského práva a práva transformačních zemí na Univerzitě v německém Giessenu. Je členkou Výboru odborníků pro Chartu Rady Evropy pro regionální a menšinové jazyky. Na pražské právnické fakultě působí jako profesor mezinárodního práva také Šturma, který zároveň částečně vykonává advokacii. Zdeněk Kühn je soudcem Nejvyššího správního soudu od roku 2008, je docentem práva a politologie na právnické fakultě v Praze. Simon vyučuje na Justiční akademii, k Nejvyššímu soudu byl přidělen letos.

 

 

 

Okamžik, prosím. Načítám data...