Justiční akademie slavila debatou 

Na půdě Justiční akademie v Kroměříži proběhl dne 12. listopadu 2010 při příležitosti akce nazvané Vzdělání: minulost – přítomnost – budoucnost Kulatý stůl o vzdělávání, v němž hlavními diskutujícími byli tři bývalí ministři spravedlnosti Karel Čermák, Jaroslav Bureš a Daniela Kovářová.

Účastníci se shodli na tom, že v současné době klesá obecná vzdělanost a že je potřeba další justiční vzdělání nasměrovat na prohlubování specializace na širokém všeobecném základě za současné sebereflexe soudce, který si musí být vědom důsledků svého rozhodnutí pro život účastníků. Dále přítomní diskutující z řad soudců, státních zástupců, advokátů, notářů i vysokého právnického školství konstatovali, že o vzdělávání nemůže rozhodovat jeho příjemce a že justice má nedostatky v komunikaci svého postavení, úkolů i rozhodnutí směrem k veřejnosti.

Kulatému stolu o vzdělávání předcházel v rámci oslav 15. výročí vzniku Justiční školy a 8. výročí Justiční akademie slavnostní večer konaný pod záštitou a za přítomnosti dvou bývalých ministrů spravedlnosti JUDr. Jaroslava Bureše a JUDr. Jiřího Nováka a dalších špiček justice. V jeho průběhu byla přečtena zdravice premiéra Petra Nečase a předsedy Rady Justiční akademie profesora Švestky.

Poté byly oceněny významné osobnosti justice za přínos pro vzdělávání: dva soudci Nejvyššího soudu JUDr. Ljubomír Drápal a JUDr. Antonín Draštík, státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství JUDr. Miroslav Růžička, Ph. D. a lektor Justiční akademie PhDr. Miroslav Kadlčík. Oceněným srdečně blahopřejeme a přítomným účastníkům děkujeme, že s námi přišli oslavit výročí.

Text i snímky zaslal: Ing. Jiří Jachan,

tiskový tajemník Justiční akademie

 

Okamžik, prosím. Načítám data...