Právní postavení českého lékaře

8.11.2010    TEMPUS Medicorum    str. 44   Právní poradna

JUDr. Jan Mach    Ministerstvo spravedlnosti   

Úryvek ze zmíněného článku:

Neuvážené znalecké posudky, které byly příčinou kriminalizace lékařů, vedly vedení a právní kancelář ČLK k uspořádání kongresu na toto téma, kterého se zúčastnili přední soudní znalci, předsedové odborných lékařských společností, dva předsedové senátu Nejvyššího soudu ČR, ředitel odboru Nejvyššího státního zastupitelství a ředitelka odboru Ministerstva zdravotnictví ČR. Následovalo vydání sborníku, ve kterém byla obsažena vystoupení nejvýznamnějších účastníků kongresu a přijatá doporučení. Z vlastní praxe mohu konstatovat, že tento kongres významně přispěl k podstatně zodpovědnějšímu přístupu soudních znalců. Mnozí lékaři-soudní znalci mi říkali, že až poté, kdy si prostudovali závěry kongresu a některá vystoupení předních právníků a lékařů, si uvědomili, že k úkolu vypracovat znalecký posudek je třeba přistupovat jinak. Někteří se mnou i konzultovali, jak správně formulovat závěry znaleckého posudku tak, aby to skutečně odpovídalo tomu, jak je lékař-znalec odborně cítí, a aby formulace nevyzněla nešťastně. Mohu rovněž konstatovat, že sborník z kongresu ČLK o znalecké činnosti ve zdravotnictví plně využívám při výuce soudců a státních zástupců na Justiční akademii a velmi často s ním argumentuji i u soudních jednání.

Další kongres ČLK konaný v roce 2010 k problematice nového trestního zákoníku, na kterém vystoupili i předseda trestního senátu Nejvyššího soudu ČR JUDr. František Púry a vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc., poukázal zejména na skutečnost, že nový trestní zákoník výslovně zakotvil princip ultima ratio - tedy krajní úlohy trestní represe. Ke kriminalizaci se má přistupovat pouze tehdy, není-li možná jiná, méně represivní cesta. Touto cestou je v mnohých případech možnost disciplinárního řízení (místo kriminalizace lékaře) na půdě České lékařské komory. Tato skutečnost byla na kongresu opakovaně zdůrazněna.

Tam, kde je to jen trochu možné, usilujeme o předání případu orgány činnými v trestním řízení disciplinárním orgánům lékařské komory. V této souvislosti navrhujeme i úpravu disciplinárního řádu ČLK tak, aby bylo možno projednat i případy, které se staly před delší dobou než jedním rokem, a aby důvodem, proč nelze věc postoupit ČLK, nebyla skutečnost, že případ je již na půdě komory promlčen. To by bylo paradoxně v neprospěch trestně stíhaného lékaře, jehož skutek není promlčen podle trestního zákoníku, ale je promlčen podle disciplinárního řádu komory.

 

Okamžik, prosím. Načítám data...