Kovářová: Tabulky na alimenty se ujaly

16.11.2010    Pražský deník    str. 19   Zpravodajství

    (čtk)    Soudnictví, vězeňství   

Praha - Šéfka Justiční akademie Daniela Kovářová chválí tabulky pro výpočet výživného, které zavedla ještě jako ministryně spravedlnosti. Včera uspořádala k tématu i seminář, jehož se zúčastnilo na osmdesát odborníků. Sama však přiznává, že ještě nejsou objektivní výsledky o údajné prospěšnosti tabulek. Jenomže ne všichni soudci k nim přistupují kladně, část je přijímá a část odmítá.

 „Po roční debatě na toto téma a šesti měsících života tabulek považuji dnešní situaci za výrazný úspěch,“ uvedla Kovářová. Poté, co soudci můžou orientačně používat tabulky pro výpočet výživného, se podle Kovářové o třetinu zvýšil počet rodičů, kteří jsou schopni se na výživném na nezletilé dítě domluvit. Tabulky by proto měly zůstat doporučujícím materiálem pro soudce, řekla Kovářová po semináři.

Dvě skupiny soudců

Prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník uvedl, že je příliš brzy na to hodnotit, zda se tabulky dají považovat za úspěch, či ne. Soudci se podle něj dělí na dvě skupiny, zastánce a odpůrce tabulek. Kritici tvrdí, že se tabulky nedají použít, protože podle zákona soudce musí posoudit každý jednotlivý případ zvlášť. Zastánci tabulek míní, že pomáhají, rodiče přijdou s určitou představou a jsou ochotni se dohodnout. Lichovník prohlásil, že nemá informace o tom, jestli někteří soudci při vyměřování postupují vyloženě podle tabulek.

Ministerstvo spravedlnosti již v květnu rozeslalo soudcům tabulky k určení výše výživného. Nejde o závazný, ale doporučující materiál. Podle věku dítěte mají být alimenty v rozmezí od 11 do 25 procent z platu rodiče, který s ním nežije. Podle účastníků semináře asi polovina opatrovnických soudců tabulky v praxi používá. Sociální pracovníci, soudy i advokáti jsou schopni poradit klientům, kde lze orientační výše výživného zjistit. Rodiče pak u soudu navrhují už konkrétní výši alimentů. Tabulky tak přispívají ke zkrácení délky soudního řízení. Podle soudců se také rapidně snížil počet podaných odvolání, uvedla Kovářová. Běžný spor trvá průměrně pět měsíců, zatím nejsou přesná data, dodala.

Tabulky vycházejí z rakouského modelu, neřeší však minimální příjem platícího rodiče a nefungují v případě většího počtu vyživovaných dětí.

Kovářová připouští, že jde o pomocný materiál pro soudce, sama ministerstvu spravedlnosti doporučí jeho úpravy. Navrhnout chce třeba zvýšení dolního rozmezí pro výživné, horní hranice čtvrtiny platu by zůstala. Otázkou zůstává, jak zjišťovat příjem rodičů. Podle Kovářové by se soudy neměly omezovat na papírově sdělené údaje, ale zjišťovat i životní úroveň rodičů. Dítě má totiž právo podílet se na životní úrovni rodičů. Kromě předložených daňových přiznání by měli soudci využívat veřejně přístupné rejstříky, třeba katastr nemovitostí nebo katastr zástav, řekla. Někteří odborníci chtějí, aby v rodinných sporech byla zavedena možnost dovolání. Umožnit by to mohla novela občanského soudního řádu.

 

Okamžik, prosím. Načítám data...