9.10.2010    Kroměřížský deník    str. 8   U nás doma na Kroměřížsku

Soudnictví, vězeňství   

Ve dnech 15. - 17. září 2010 se v prostorách Justiční akademie v Kroměříži uskutečnila mezinárodní konference Unie státních zástupců nazvaná „Státní zastupitelství v boji proti korupci“, pořádaná v úzké součinnosti s velvyslanectvím Spojených států amerických. Mimo špičkové americké odborníky a specialisty v boji proti korupci se konference zúčastnila také početná delegace odborníků ze Slovenské republiky v čele s ministrem vnitra Danielem Lipšicem. Mezi účastníky nechyběla ani řada českých odborníků zabývajících se bojem proti korupci. Konferenci zahájil chargé d´affaires Spojených států amerických v České republice John Malcolm Ordway. Diplomat se širokým záběrem problematik od kontroly zbraní přes jejich nešíření, investování v energetice, až po lidská práva. Upozornil na důležitost potírání korupce veřejných činitelů a boje proti organizovaném zločinu.

Pozornost účastníků byla upřena zejména k přednášce amerického experta Petera Ainswortha, který hovořil o postavení, úlohách a metodách práce federálního prokurátora při trestním stíhání korupce. Na pečlivě sledovanou přednášku navázali svým vystoupením další američtí odborníci - Laure Barsella, Vincent Matanovski. Odkryli vyšetřovací metody v USA, institut agenta a korunního svědka. Vyjádřili se k odposlechům a roli informátora.

Slovenský ministr vnitra Daniel Lipnic hovořil o politické vůli a schopnosti státu k prosazení účinných nástrojů boje proti korupci a organizovanému zločinu ze slovenské perspektivy.

Pavol Frič z pražské UK hovořil na téma Korupce jako selhání společnosti a jedince. Nezávislý novinář a vydavatel anglického zpravodaje Fleet Sheet Erik Best volil téma o vnímání korupčního prostředí v ČR a reakcích odpovědných orgánů, právě z pohledu nezávislého novináře. Blok přednášek končil svým vystoupením Igor Stříž, který hovořil o vyšetřování korupce z pohledu specializovaného státního zástupce.

O autorovi| Text i snímky zaslal: Ing. Jiří Jachan, tiskový tajemník Justiční akademie

Region| Střední Morava

 

Okamžik, prosím. Načítám data...