Datum vydání:  6.9. 2010
Čas vydání:    12:00

Klíčová slova: ČR; školy; hospodářství; zaměstnanost; právo; justice; Kroměříž

Justiční akademie v Kroměříži sníží kvůli krizi počet zaměstnanců

Kroměříž 6. září (ČTK) - Justiční akademie v Kroměříž sníží počet zaměstnanců minimálně o pětinu. Vedení školy některá pracovní místa zruší, přistoupí ale i ke zkrácení pracovních úvazků a nebude prodlužovat smlouvy na dobu určitou.

Kvůli ekonomické krizi nabízí k prodeji nemovitost, kterou akutně nepotřebuje. Tiskový tajemník Justiční akademie Jiří Jachan dnes ČTK sdělil, že plánovaná redukce zaměstnanců nebude mít vliv na vzdělávací aktivity instituce.

"Nežijeme na jiné planetě a musíme reagovat na celospolečenskou situaci. Jsem přesvědčena, že s kvalitním, byť početně menším týmem zaměstnanců budeme schopni zvládnout stávající i nové úkoly," uvedla ředitelka Justiční akademie Daniela Kovářová.

Jachan dnes ČTK řekl, že Justiční akademie nyní zaměstnává okolo 60 lidí, jejich počet se tak sníží o 12. Již v uplynulých dvou letech škola snížila počet zaměstnanců o 15 procent, pracovní poměr tak vedení ukončilo s osmi zaměstnanci.

Kovářová po návratu z postu ministryně spravedlnosti udělala audit letošního finančního hospodaření. O úspoře rozhodla kvůli očekávaným ekonomickým opatřením. Podle vedení díky nim škola letos na podzim ušetří na běžných výdajích a nespotřebovaných nárocích z předchozích let přes čtyři miliony korun. Tyto peníze vrátí do rozpočtu ministerstva spravedlnosti k úhradě finanční nedostatečnosti v jiných oblastech.

"Uvědomuji si, že v makroekonomických číslech nejde o velkou částku, spíš o symbol nutnosti šetřit ve všech oblastech," poznamenala Kovářová.

Jachan dnes ČTK řekl, že budova, kterou škola nabízí k prodeji, je nyní prázdná a potřebuje zrekonstruovat. Nejsou na to ale peníze. Ministerstvo spravedlnosti objekt získalo od ministerstva obrany. Škola původně předpokládala, že objekt zmodernizuje a vybuduje zde nové přednáškové sály a ubytovací kapacity.

Justiční akademie vznikla v roce 2002 jako centrální instituce resortu spravedlnosti pro vzdělávání soudců, státních zástupců a dalších cílových skupin. V roce 2005 se instituce přestěhovala ze Stráže pod Ralskem do Kroměříže. Zároveň se sloučila s Justiční školou - zařízením ministerstva spravedlnosti pro vzdělávání vyšších soudních úředníků založenou v roce 1995.

 

Okamžik, prosím. Načítám data...