25.2.2009    Konkursní noviny    str. 2   Články

(deu)    Ministerstvo spravedlnosti

S problematickou exekucí se potýkalo zhruba osm procent správců

Komora specialistů pro krizové řízení a insolvenci v České republice (KSKŘI v ČR) své cíle pro rok 2009 defi novala na valné hromadě, kdy bylo představenstvu Usnesením členskou základnou uloženo plnit několik základních úkolů. Jejich potřeba byla vyvolána současnou situací panující v úpadkovém, legislativním, ekonomickém a právním prostřední České republiky. Konkrétně bylo představenstvu zadáno:

1. Podniknout veškeré právní kroky k informování veřejnosti o nezákonných exekucích uvalených na insolvenční správce a o porušování základních lidských práv v této oblasti.

2. Předložit výsledky analýz úpadkových procesů příslušným orgánům.

3. Spolu s dalšími komorami vyvinout maximální iniciativu v jednání s MSp ČR, případně jinými organizacemi ohledně odměňování insolvenčních správců a likvidátorů.

4. Zabývat se problémy likvidací z rozhodnutí soudu s cílem změnit současnou legislativu.

Bezprecedentní případ

exprezidenty Bod 1. se zabývá nezákonnými exekucemi nařízenými proti insolvenčním správcům, kdy je dluh úpadce neoprávněně vymáhán na osobě správce formou exekuce na jeho soukromý majetek. Celou iniciativu KSKŘI v ČR odstartoval bezprecedentní případ exprezidenty a správkyně konkursní podstaty JUDr. Jarmily Veselé, na jejíž soukromý majetek byla Obvodním soudem pro Prahu 3 a posléze exekutorem JUDr. Igorem Ivankem, uvalena nezákonná exekuce, která trvala 14 měsíců, z čehož nemohla JUDr. Jarmila Veselá se svým majetkem 7 měsíců nakládat. KSKŘI zjistila, že tento případ není zdaleka ojedinělý a s nezákonnou exekucí se potýkalo zhruba osm procent z celkového počtu správců. Ve stovkách těchto případů správci - vědomi si naprosté bezmoci dosažení práva - raději dluhy uhradili za svého, než aby se vystavili nebezpečí exekuce osobního majetku. Přes použití veškerých právních kroků a intervencí, jak ze strany JUDr. Jarmily Veselé, tak KSKŘI v ČR, nikdo, počínaje Ministerstvem spravedlnosti ČR, přes exekutora JUDr. Igora Ivanka až k Exekutorské komoře ČR, neshledal počínání exekutora špatným. Omyl přiznal jen Obvodní soud pro Prahu 3, který v usnesení o exekuci přehlédl skutečnost, že JUDr. Jarmila Veselá je správkyní konkurzní podstaty úpadce, na kterém je dlužná částka věřitelem exekučně vymáhána. Při respektování rozhodnutí soudu o nařízení exekuce by však ke škodám dojít nemohlo. Soudní exekutor však změnil údaje v osobě povinného, a i když mu bylo prokázáno, že exekuuje někoho jiného než dlužníka, odmítl činit jakékoli kroky. Nezákonná exekuce tak trvala až do rozhodnutí odvolacího soudu, který ji 5. 11. 2008 ukončil. Exekuční příkaz k prodeji nemovitostí je však přes urgence exekutora na katastru nemovitostí evidován stále…

Členská základna se na základě výše řečeného obává, zda Česká republika je schopna ve věci nezákonných exekucí na insolvenční správce ochránit jejich lidská práva a oprávněně se obává o míru vymahatelnosti práva v České republice. Představenstvo KSKŘI již v této věci činí v součinnosti s dalšími organizacemi další kroky; prvním výstupem je výzva k připojení se k „Prohlášení o nezákonných exekucích“.

Analýza úpadkových procesů K bodu 2 činnosti KSKŘI v roce 2009 patří Analýza úpadkových procesů, vedených především dle zákona o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenčního zákona) a potom s ní související bod 3 Otázka přiměřenosti či dostatečnosti odměňování insolvenčních správců a likvidátorů. Analýza úpadkových procesů, která v prvních výstupech pochází od členů KSKŘI z praxe již v této chvíli ukazuje na několik hlavních problémů, se kterými se správci potýkají; a to je, opakovaně, činnost věřitelských výborů - věřitelé se nedostaví a není možné zvolit zástupce, nespolupracují s insolvenčními správci, předmětem kritiky insolvenčních správců je přezkum pohledávek, návaznosti termínů pro zasílání přihlášek, krátké lhůty pro zpracování přihlášek, které neposkytují prostor pro odstranění vad či doplnění, správci se zamýšlejí nad osobní odpovědností správce za „pohledávky za podstatou“, nad potvrzením správce ve funkci, limitovanými náklady konkurzů, apod. Výzva pro účast v Analýze není omezena jen na členy KSKŘI, ale mohou se jí zúčastnit i ostatní insolvenční správci, které v jejich práci trápí legislativní nejasnosti, neprovázanosti a nelogičnosti jednotlivých ustanovení insolvenčního zákona, či zákonů souvisejících. KSKŘI velmi ráda obdrží podněty, které ve výsledném zpracování Analýzy předloží příslušným orgánům, a to Ministerstvu spravedlnosti ČR, či Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR jako návrhy na změny legislativy.

Zdá se, že problémy likvidátorů jsou ve světle problémů insolvenčních správců opomíjeny, ale není tomu tak, neboť KSKŘI si je vědoma, že ani práce soudních likvidátorů není lehká a provázejí ji komplikace s odměňováním, uznáváním nákladů likvidace, přetrvávajícím nejednotným přístupem soudů k metodice - agendě likvidací, apod. O tom, že tyto záležitosti představenstvo musí řešit hovoří bod 4 Usnesení valné hromady.

Pět bodů plánu práce Nedílnou součástí činnosti představenstva KSKŘI v ČR je jeho plán práce, který se zabývá celkem pěti oblastmi činnosti, a to: 1. Vzděláváním; 2. Legislativou; 3. Medializací činnosti; 4. Spoluprací s ostatními subjekty, sdruženími a orgány v rámci České republiky a v rámci zahraničí a 5. Běžnou agendou a chodem KSKŘI v ČR.

Vzhledem k tomu, že se některé údaje z plánu práce prolínají s jednotlivými body Usnesení valné hromady, budeme zde věnovat hlavní pozornost oblasti Vzdělávání, neboť ta není uzavřena jen pro členy KSKŘI v ČR, ale je přístupna i ostatním insolvenčním správcům a dalším účastníkům úpadkových procesů. KSKŘI má vzdělávání rozděleno do několika skupin. Je to vzdělávání ve formě pracovních a diskusních seminářů s insolvenčními soudci, které si organizují územní sekce sami, a to většinou dle podmínek v daném regionu v působnosti „svého“ konkurzního soudu. Sekce prezentuje vzdělávání na webových stránkách KSKŘI v ČR (www.kskri. cz), a ani toto vzdělávání zpravidla není uzavřeno jen pro členy sekce, ale za stanovených podmínek je umožněn vstup i „neorganizovaným“ insolvenčním správcům.

Vzdělávací projekt z Evropské unie

KSKŘI v ČR již při svém založení kladla důraz na osvětovou část své činnosti a té se týká vzdělávací projekt z EU, který KSKŘI v ČR jako partner Poradenství/Consultancy TIS Praha, s.r.o., jenž projekt vyhrálo, bude realizovat od ledna 2009 pod názvem „Rozvoj kreativity pro podnikání u žáků SŠ Ústeckého kraje“. Část, kterou bude zpracovávat, se týká prevence proti insolvenci a způsoby řešení insolvence. Nemalou pozornost KSKŘI věnuje a dále bude věnovat v tomto grantovém období podáváním projektů na další vzdělávání insolvenčních správců, likvidátorů, krizových managerů nebo věřitelů.

Chtějí dobře připravit insolvenční správce

Poslední vzdělávací oblastí je vzdělávání centrální, ve které je největší pozornost věnována seminářům, které mají insolvenčním správcům usnadnit aplikaci nového úpadkového zákona do praxe a především je odborně připravit na složení zkoušky insolvenčního správce. Snaha neustále zvyšovat kvalifi kaci svých členů je dlouhodobým záměrem KSKŘI a zároveň reakcí na kritiku, že odborné vzdělání správců není dostatečné a tudíž ani jejich výkony nejsou optimální, což se v mnoha případech nezakládá na pravdě a nelze to takto paušalizovat. Nicméně, dobře připravit insolvenční správce na složení kvalifikační zkoušky a tím i na aplikaci zákona do praxe, nabývá v dnešní době, rozvíjející se ekonomické recese v České republice, velmi důležitých a pro řešení strmě narůstajících insolvečních procesů pro blízkou budoucnost podstatných rozměrů. Po roce účinnosti vyhlášky MSp ČR o zkoušce insolvečního správce je dle nového zákona k dispozici pouhých 17 insolvenčních správců, kteří zkoušku úspěšně složili…. Cíl Komory specialistů pro krizové řízení a insolvenci v České republice v oblasti centrálního vzdělávání je tedy zřejmý a jeho aktuálním dokladem je organizace akce, kterou spolu s partnery, Justiční akademií, UniCredit Bank Czech Republic, a.s. a Poradenstvím/ Consultancy Tis Praha, s.r.o. pořádá a na kterou jsou zváni jak její členové, tak ostatní odborná veřejnost, a tím je: II. Velké ucelené vzdělávání insolvenčních správců

České republiky Vzdělávání svým obsahem klade důraz na splnění požadavků daných jak novým insolvenčním zákonem, tak zkouškami insolvenčních správců.

Program vzdělávání: Insolvenční zákon * Zákon o insolvenčních správcích * ZKV * doprovodné zákony k zákonu insolvenčnímu * ekonomika * management * sociálně - psychologické dovednosti * praktická řešení * mezinárodní aspekty insolvence * diskuse s lektory nad vybranými tématy otázek z písemné zkoušky insolvenčních správců * závěrečná zkouška „nanečisto“ z ústních okruhů pro zkoušku insolvenčních správců.

Lektorský tým: Insolvenční legislativa: JUDr. Jolana Maršíková, Mgr. Rostislav Krhut. Reorganizace: JUDr. Tomáš Richter. Mezinárodní legislativa: JUDr. Bc. Jan Brodec, Ph. D, LL. M. Sociálně - psychologické dovednosti: PhDr. Jaroslav Jančík. Účetnictví v insolvenci: Ing. Miroslav Tomášek. Daně v insolvenci: Bc. Petr Taranda. Problematika finančních institucí: Mgr. Tomáš Rýdl.

 Termíny seminářů: 9. 3. * 12. 3. * 16. 3. * 18. 3. * 23. 3. * 25. 3. * 31. 3.2009. Místo konání: Justiční akademie, Hybernská 18, Praha 1. Rozsah výuky: blok 7 seminářů; 8 vyučovacích hodin/seminář, zahájení v 8.00.hod. Účastnický poplatek: 13.000 Kč; pro členy KSKŘI 10 000 Kč, součástí ceny jsou učební skripta. Kapacita: 50 míst. Závazné přihlášky (k dispozici na www.kskri.cz) přijímá KSKŘI v ČR na adrese: Dlouhá 705/16, 110 00 Praha 1, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., fax: 227 195 275.

Závěrem lze říci, že činnost KSKŘI v roce 2009 bude provázena řadou problematických situací, a její výsledky budou v mnohém závislé na ochotě, profesionalitě a vstřícnosti státu ke spolupráci se „svými“ insolvenčními správci, a to jak v otázce legislativy, vymahatelnosti práva, tak i v organizačních záležitostech.

Okamžik, prosím. Načítám data...