2.3.2009    Parlament, vláda, samospráva    str. 22   Ministerstva

(MSp) Ministerstvo spravedlnosti

Změna legislativy pro potřeby dnešní doby, elektronizace justice, zlepšování chodu vězeňství a v neposlední řadě zrychlení soudního řízení a vyšší efektivita práce soudů. To jsou základní pilíře reformy justice, na kterých už polovinu volebního období pracuje ministerstvo spravedlnosti pod vedením Jiřího Pospíšila. Od ledna tohoto roku přibyla další klíčová agenda, a to předsednictví ČR Evropské unii. Ihned po nástupu současného vedení na ministerstvo spravedlnosti byl vypracován plán na renovaci a rekonstrukci značně zchátralého rezortu justice. Velká část z těchto úkolů již byla splněna a nyní se více či méně projevuje v životě občanů i profesionálů z řad soudců, státních zástupců a dalších právnických profesí.

 „I v těžkých podmínkách se nám, myslím, daří realizovat reformu justice. Za legislativu bych mezi mnohými zákony zmínil zejména trestní zákoník nebo např. novelu občanského soudního řádu. Prvně jmenovaný zcela mění totalitární étos trestního práva a druhý zrychluje a zefektivňuje soudní řízení. Soudnictví se díky eJustici občanům neustále přibližuje a zefektivňuje práci soudů. Práci soudů zefektivňuje také projekt, který postupně zavádí systém tzv. minitýmů. Také rok 2009 bude ve znamení pokračování Reformy justice,“ říká Jiří Pospíšil.

 Plány a priority na rok 2009

Legislativa V legislativní oblasti se bude zpracovávat množství právních předpisů, mezi nimi zcela zásadní kodexy, jako např. občanský zákoník, zákon o obchodních korporacích, trestní řád nebo novela insolvenčního zákona. Návrhy všech významnějších předpisů jsou zveřejňovány na internetu. Ty, u nichž se očekává celospolečenský dopad, budou nad rámec oficiálních povinností připomínkového řízení podrobovány hlasům veřejnosti, stejně jako se stalo v případě trestního a občanského zákoníku.

 eJustice Velký důraz bude tento rok kladen na projekt eJustice, který je jedním ze zásadních bodů reformy a který Českou republiku pevně zasazuje do rámce dnešní moderní Evropy. Na jaře budou spuštěny infoDesky, což je zpřístupnění obsahu „klasické papírové“ úřední desky jednotlivých organizačních složek rezortu v elektronické podobě. Letos byl spuštěn ověřovací provoz aplikace infoData, tedy portál statistiky a výkaznictví soudů a státních zastupitelství. Tento systém umožní efektivní manažerské řízení soudů. Část portálu bude též dostupná veřejnosti. Zcela zásadní je pro elektronickou justici předsednictví ČR Evropské unii. Jde o projekty Evropský portál justice, Videokonference a vytvoření databáze soudních znalců a tlumočníků. Zároveň ministerstvo spravedlnosti pracuje na dlouhodobějším mezirezortním projektu Elektronické trestní řízení a dopracovávají se projekty Elektronický platební rozkaz a insolvenční rejstřík do stadia plně elektronického spisu.

Vězeňství Vězeňská služba bude v roce 2009 usilovat o zvyšování ubytovacích prostor pro vězněné osoby. Vznikne zhruba 1000 nových míst (např. v Rapoticích by mělo být v roce 2009 zprovozněno 460 lůžek, v Kynšperku nad Ohří by v 1. pol. roku 2009 mělo být k dispozici 192 míst, v Ostrově 90 míst, v Horním Slavkově 134 lůžek, další lůžka budou ve Světlé nad Sázavou nebo v Rýnovicích, kde se plánuje vybudovat 230 míst). V roce 2009 bude dokončen projekt volného telefonování méně nebezpečných vězňů, jehož cílem je snížit motivaci vězňů pašovat mobilní telefony a zároveň umožnit odsouzeným častější kontakt s rodinou v zájmu snazší integrace. V tomto roce by mělo být rovněž vyhlášeno výběrové řízení k detekci mobilních telefonů. Již nyní je k dispozici detenční ústav v Brně s kapacitou 48 míst. V létě tohoto roku bude otevřen další ústav v Opavě pro 150 chovanců.

Zrychlení soudního řízení V zájmu zrychlení soudního řízení je třeba odbřemeňovat soudce, a to především vzděláváním vyšších soudních úředníků a zaváděním minitýmů. Justiční akademie v Kroměříži garantuje denní formu studia, které bude zakončeno státními bakalářskými zkouškami. Denní studium je možné studovat při právnické fakultě v Olomouci. Akreditovat by se měla i kombinovaná forma studia při právnické fakultě v Brně.

Projekt Minitýmy byl zahájen v roce 2008 a jeho cílem je podpořit změnu pracovních procesů na soudech. „Naším záměrem je maximálně zefektivnit práci soudů, čehož docílíme především zavedením tzv. minitýmů a elektronických postupů. Náš projekt ukazuje, že další navyšování počtu soudců nemá smysl. Jedinou možností je změna zastaralého a dnes již nevyhovujícího způsobu práce na soudech,“ komentuje Jiří Pospíšil.

Minitýmy fungují prozatím jen pilotně, v letošním roce se počítá s jejich rozšiřováním. Severočeská justice V návaznosti na neuspokojivou situaci u okresních soudů Severočeského kraje se ministerstvo spravedlnosti intenzivně zaměří na prověření nejstarších nedodělků v civilní a trestní agendě. V návaznosti na tuto prověrku pak bude činnost v severních Čechách průběžně monitorována a vyhodnocována. Po skončení plošné prověrky u všech okresních soudů Severočeského kraje se ve druhém pololetí dohledová činnost zaměří na vytipované problémové lokality.

CZ Pres Hlavními prioritami českého předsednictví v rezortu spravedlnosti je zejména zahájení projednávání návrhu nařízení o dědictví a závětích, dvou návrhů nařízení upravujících mechanizmus sjednávání dvoustranných smluv se třetími státy a zprávy o aplikaci nařízení Brusel I v oblasti civilního práva. V oblasti trestního práva se ministerstvo spravedlnosti snaží především o projednání a přijetí rámcového rozhodnutí rady o předcházení a řešení konfliktu jurisdikcí v trestním řízení a o zahájení projednávání novely rámcového rozhodnutí rady v boji proti pohlavnímu vykořisťování dětí a dětské pornografii. Cílem ministerstva spravedlnosti je rovněž dosáhnout úspěchů v bilaterálních jednáních o mezinárodních smlouvách.

Okamžik, prosím. Načítám data...