Kroměříž (tn) – Po tři dny zasedala minulý týden v Kroměříži legislativní rada vlády. Od ledna ji vede jako předseda ministr Pavel Svoboda. Ve vládě je krátce, předtím působil například jako náměstek ministra zahraničí nebo velvyslanec stálé mise ČR při radě Evropy. Ochotně Týdeníku kroměřížska odpověděl na několik otázek. Pane ministře, předpokládám, že se tady zabýváte především občanským zákoníkem. Je to tak?

Velmi správně. Legislativní rada vlády má v Kroměříži třídenní výjezdové zasedání nad návrhem nového občanského zákoníku. Třídenní proto, že je to poměrně obsáhlý dokument, bude mít přes 2800 paragrafů.

A proč zasedáte právě v Kroměříži?

Protože tady máte výborně vybavenou Justiční akademii, která dovoluje, aby se více než padesát lidí v příjemném prostředí ubytovalo a v pohodě jednalo. Prostředí je pro kvalitu práce velice důležité, zvlášť když se jedná tři dny od rána do večera.

Vy jste byl jmenován ministrem, pokud se nemýlím, teprve v lednu. A teď vláda končí. Říká se o vás, že jste smolař…

Smolař vůbec nejsem. Já jsem šťastný člověk, protože dostat takovou nabídku a účastnit se vlády, je velká pocta. Vůbec nelituji, že jsem měl možnost tohoto projektu se účastnit. Ostatně ještě neumírám.

Angažujete se také ve Společnosti pro duchovní hudbu. Co byste řekl myšlence, že každá hudba je vlastně duchovní. Nepřipadá vám příliš kacířská?

 Ne, nepřipadá. To je otázka, jak si pojmy definujeme. Duchovní hudba, tak jak ji dělá Společnost pro duchovní hudbu, jejímž jsem členem, je prostě zaměřena zejména na hudbu liturgickou. Koncertní hudba je tam taky, ale není to ten hlavní přínos, hlavně jde o práci s chrámovými hudebníky. Ostatně dělám nejen vážnou chrámovou hudbu, věnuji se také lehké múze. Máme kytarový soubor Ztracená kapela, který čítá čtyři dospělé a bandu dětí. Už jsme hráli vícekrát i v Kroměříži, protože náš hlavní kytarista a tenorista odtud pochází

Okamžik, prosím. Načítám data...