Mladá fronta DNES  23.4.2009     str. 2   Události a politika

JOSEF KOPECKÝ    Ministerstvo spravedlnosti   

Praha - Jednou věcí může být vznikající vláda Jana Fischera v českých poměrech unikátní. Pokud nový premiér vyslyší doporučení stran, může být v jeho dočasném kabinetu rekordní počet žen – čtyři. Tolik jich sice měla na začátku i Topolánkova vláda, ale jen osmnáct dní, než režisérka Helena Třeštíková „utekla“ z ministerstva kultury.

Dvě ze čtyř kandidátek na ministryně včera za Fischerem dorazily do Hrzánského paláce – ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková a šéfka Justiční akademie Daniela Kovářová. Na návrh občanských demokratů mají řídit ministerstvo zdravotnictví a spravedlnosti. Tedy resorty, jejichž problémy přispěly k pádu Topolánkovy vlády.

Jurásková ani Kovářová nevidí problém v tom, že v šestnáctičlenné vládě může být jen čtvrtina žen, zatímco třeba ve Skandinávii je to polovina. „Pro Českou republiku je to akorát,“ řekla MF DNES Jurásková.

Kovářová dostala i očekávanou otázku, zda je pravda, co o sobě zveřejnila na internetu, tedy že mezi její záliby patří „sex a jídlo, eventuálně sex před jídlem a jídlo po sexu“. „Děkuju, nicméně tato otázka asi není správně položená v této situaci,“ řekla včera Kovářová.

Otevřenou nechala i otázku, zda ve své funkci vydrží po jejím nástupu nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která je dlouhodobě pod palbou kritiky. „Otázka je na ministra spravedlnosti a tím nejsem. Zatím se k tomu nebudu vyjadřovat.“

Jurásková zase nechtěla prozradit svůj postoj k dalšímu ožehavému tématu, k poplatkům ve zdravotnictví. „Názor na ně si nechám pro sebe, musím potlačit osobní názory,“ řekla. Zbytečné je podle ní byť jen mluvit o reformě zdravotnictví, která je podle ní potřebná. „Je to marný boj,“ prohlásila Jurásková.

Dalšími dvěma ženami ve vládě by mohly být Miroslava Kopicová na školství a Marta Smolíková v čele kultury

Okamžik, prosím. Načítám data...