9.5.2009    Kroměřížský deník    str. 1   Titulní strana

PETRA PROCHÁZKOVÁ    Ministerstvo spravedlnosti   

Nová ministryně spravedlnosti a ředitelka Justiční akademie v Kroměříži Daniela Kovářová poskytla Deníku exkluzivní rozhovor

Kroměříž/ Zdá se, že reputaci ODS mají napravit něžné blondýnky s krásným úsměvem. Po končící ministryni Daniele Filipiové totiž nastupuje do úřednické vlády nová šéfka resortu spravedlnosti Daniela Kovářová, dosavadní ředitelka Justiční akademie v Kroměříži. V rozhovoru pro Kroměřížský deník se svěřila s tím, jak prožívala dohady okolo své nominace, i o tom, jak je připravena náročnou funkci zvládnout.

* Znáte důvody vaší nominace? Odstupující premiér Topolánek prosadil svůj návrh až na druhý pokus. Znamená to, že prostě nechce ustoupit nebo trvá právě na vás?

To je správný dotaz a moc ráda bych na něj znala odpověď, tu však by vám mohl dát pouze Mirek Topolánek. Objektivně ovšem musím uznat, že v rezortu justice není mnoho organizačních složek, v jejichž čele by stál právník. A pokud navíc ODS – jak vím – hledala ženu, pak šlo možná jen o šťastnou shodu okolností, kdy jsem se ocitla ve správné době na správném místě.

* Jak jste tyto tahanice prožívala? Jde jistě o znatelnou ztrátu soukromí. Vadilo vám, že z jedné strany jste důvěru měla, z druhé ne? Nebo jste prostě čekala, jak se pánové nakonec dohodnou?

Musím přiznat, že uplynulé tři týdny byly pro mě velmi zajímavou zkušeností. Nebylo to žádné klidné čekání, naopak jsem měla možnost seznámit se s bulvárem, a tedy zažít první ztrátu soukromí na své kůži. Uvědomuji si, že podobné situace nebudou v nejbližší době výjimečné, ale v rámci možností jsem na ně připravena.

* Být členem vlády je jistě prestižní záležitost, ale i značná odpovědnost. Berete své jmenování jako vítězství nebo spíš důvod ke zhoršenému spaní?

Nabídku nominace jsem chápala jako ocenění mé dosavadní práce, takže jsem o kladné odpovědi příliš dlouho nepřemýšlela, pouze jsem se poradila s manželem. Na druhé straně jsem opravdu od okamžiku nominace špatně spala a v bdělém stavu promýšlela své poslední kroky v Justiční akademii i první kroky v novém úřadě. Jinak jsem připravena následujících pět měsíců nespat téměř vůbec a pracovat osmnáct hodin denně.

* Vláda bude mít trvání pouze pár měsíců. Co předpokládáte, že nastane po skončení jejího fungování? Plánujete politickou kariéru, nebo se vrátíte ke své dosavadní práci?

Ráda bych se vrátila do Justiční akademie, kde na mě čeká spousta nedokončené práce. Převzala jsem její řízení teprve před rokem, a i když se mi podařilo spoustu změn nastartovat, mám s ní ještě další plány, které bych ráda realizovala. Myslím, že obě činnosti jsou dohromady nezvládnutelné. Každá z funkcí je prací na plný úvazek. Proto jsem si vzala v Justiční akademii pět měsíců neplaceného volna a budu se věnovat v nejbližších měsících pouze ministerstvu a vládě.

* Jaký je váš vztah k ODS? Dá se z toho, že vás nominovala pravicová strana, usuzovat vaše politická orientace? Nebo byste souhlasila i s nabídkou od levicové strany?

Nejsem členkou žádné politické strany a v současné době nebudu do žádné ani vstupovat. Politika ODS je mi však blízká, což také souvisí s tím, že jsem před rokem přišla do státní sféry ze soukromého sektoru. Dvacet let jsem měla vlastní advokátní praxi.

* Co si myslíte o neshodách justičních čekatelů s prezidentem Klausem? Mámna mysli prezidentovu podmínku, aby byli starší třiceti let. Jako šéfka Justiční akademie jistě můžete posoudit, jak jsou justiční čekatelé připraveni a jestli úlohu soudce zvládnou.

Věkovou hranici třiceti let pro praktický výkon soudcovské profese považuji za správnou. Mnohokrát jsem se v soudní síni přesvědčila, že pro spravedlivé rozhodování jsou zkušenost, moudrost a pokora velmi dobrým pomocníkem.

* V Kroměříži jste strávila poslední rok. Byl jen pracovní, nebo máte ve městě nějaké oblíbené místo, kde relaxujete či trávíte volné chvilky?

Trávila jsem v Kroměříži vždy tři dny v týdnu a město jsem si rychle zamilovala. První měsíce byly hektické a proto jsem si slíbila, že toto léto věnuji poznávání zahrad. Ty jsem bohužel stačila navštívit jen dvakrát. Nejlépe znám Kroměříž navečer, kdy jsem se pomalým krokem vracela do budovy bývalé justiční školy na Masarykově náměstí. Pokaždé jsem si vybrala jinou ulici a obdivovala krásné domy a malebná zákoutí. Mou oblíbenou stavbou je kostel svatého Jana Křtitele stojící vedle budovy A Justiční akademie. Pevně věřím, že najdu čas i během nejbližších pěti měsíců se do Kroměříže podívat.

 ***
Daniela Kovářová Narozena v roce 1964 v Ostravě. Od roku 1990 provozovala vlastní advokátní praxi. V letech 2005 až 2008 byla vedoucí odboru výchovy a vzdělávání České advokátní komory. Sama také vyučovala a přednášela, zejména problematiku odměňování advokátů a advokátní etiku. Ráda plave, lyžuje a jezdí na snowboardu, maluje na hedvábí a vyrábí šperky. Čte krásnou literaturu a sleduje filmy. Je vdaná, má dvě děti ve věku 9 a 13 let. Pod pseudonymem Ida Sebastiani loni vydala knížku s názvem Minutové povídky. V současné době dokončuje druhou.

Okamžik, prosím. Načítám data...