9.5.2009    Mladá fronta DNES    str. 3   Kraj Plzeňský

JAROSLAV NEDVĚD    Ministerstvo spravedlnosti   

ROZHOVOR „Výzvy mám moc ráda a nebojím se jich. Řekla jsem si, že taková už v životě nemusí nikdy přijít a proto jsem řekla ano,“ říká Daniela Kovářová, právnička ze Štěnovic na Plzeňsku, o svém jmenování novou ministryní spravedlnosti

Plzeň, Praha - Čtyřiačtyřicetiletá advokátka Daniela Kovářová, která působila v Plzni a žije ve Štěnovicích, převezme od Plzeňana Jiřího Pospíšila vládu nad ministerstvem spravedlnosti. Do přechodné vlády Jana Fischera Kovářovu nominovala ODS i když není členkou strany. Nová ministryně tvrdí, že v nabídce vládního křesla viděla přitažlivou výzvu a proto na ni kývla. Dočasnému úvazku v kabinetu se chce věnovat naplno a už dnes mluví o tom, že zruší zaplacenou dovolenou s rodinou. „Nebo zkrátka pojedou beze mne,“ říká Daniela Kovářová.

* Jak jste se k nominaci do vlády dostala? Přes dosavadního ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila?

Nabídka přišla od Mirka Topolánka. Ale kdo mě jemu doporučil nebo navrhl, nejsem schopna říct.

* A neznáte se tedy přímo s Topolánkem?

Teď už ano, před tím jsme se neznali.

* Jak taková nominace do přechodné vlády vzniká? Zazvonil telefon a někdo vám oznámil, že můžete být členkou kabinetu?

Nejprve přišel dotaz, jestli bych měla zájem o nominaci. Připadalo mi to jako velké ocenění dosavadní činnosti. Brala jsem to také jako výzvu. Výzvy mám moc ráda a nebojím se jich. Řekla jsem si, že taková už v životě nemusí nikdy přijít a proto jsem řekla ano.

* Hned? Bez rozmýšlení?

Vzala jsem si čas na rozmyšlenou. Dostala jsem čtyřiadvacet hodin a šla jsem to konzultovat s manželem.

* Vedete Justiční akademii v Kroměříži, tak vás má manžel delší dobu z domu. Jak se na to tvářil?

Manžel mě velmi podporuje a myslím si, že je na to pyšný. Takže jsme to probrali ze všech stran. Nebyl proti. Naopak řekl, že je to mimořádná šance.

* Přitahovalo vás, že se jedná o velkou výzvu. Co vás naopak odrazovalo?

Od nadšení mě zdržovalo vědomí, že odejdu z Justiční akademie. Na té jsem rok pracovala a snažila se ji přetvořit. Měla jsem trochu pocit, že pokud by to s vládou vyšlo, ublížím Justiční akademii, kde má cesta ještě neskončila a chtěla bych se tam vrátit.

* Nejdete do vlády za normálních okolností a nebude to běžná vláda. Je to v podstatě práce pouze na několik měsíců. Přesto máte pocit, že to stojí za to? Hrozí, že než se rozkoukáte, budete končit.

To můžete mít pravdu. Rozkoukávání nějakou dobu bude trvat. Ale na druhé straně já nejsem ministerstvem úplně nedotčená. Přece jenom mám za sebou rok působení ve státní instituci a docházela jsem na porady vedení ministerstva. Znám se se všemi náměstky, mnoha řediteli odborů. Vím, jaké aktuální problémy se na poradách probíraly. Znám se s předsedy soudů.

* Jak na vaši nominaci do vlády reagovalo okolí. Známí gratulovali nebo naopak varovali?

V naprosté většině případů jsem zaznamenala gratulace a kladné ohlasy. Objevily si i negativní, ale jen pár případů. Jeden kamarád byl skeptický a divil se, do čeho jsme se to vrhla.

* Vaše nominace vzbudila v médiích celkem slušný rozruch především v souvislosti s vaší někdejší zmínkou, že se vám zamlouvají sex a jídlo. Jak jste tu situaci vnímala?

Ten výrok je poměrně starý, nicméně internet funguje tak, že tam i staré věci zůstanou. Když se to objevilo v médiích, bylo to velmi nepříjemný pocit. Říkala jsem si, že musím být opatrná na každé slovo, které pronesu.

* Minulý týden vás potkala zřejmě další nepříjemnost. Zdálo se, že vás premiér Jan Fischer do vlády nechce a prosazoval, aby resort spravedlnosti vedl někdo jiný. Mohl to podle vás být důsledek onoho mediálního rozruchu?

Nechci spekulovat a nevím, jaké byly skutečné důvody.

* A myslíte, že můžete s panem Fischerem dobře vycházet, i když vás ve vládě nechtěl? Odpustíte mu to?

Je to sympatický, otevřený člověk. Takže si myslím, že bychom spolu mohli těch několik měsíců zdárně spolupracovat.

* Znáte se s někým jiným z nastupující vlády?

Osobně ne.

* Máte v hlavě něco, co byste chtěla za několik měsíců působení v čele ministerstva stihnout udělat?

Mám nějaké představy, ale než o nich budu mluvit, ráda bych si nejprve promluvila s náměstky a podívala se na aktuální úkoly. Zejména na úkoly spojené s předsednictvím Česka Evropské unii.

* Ale v justici působíte zhruba už dvacet let. Víte o nějaké její slabině, o nedostatku, se kterým byste chtěla pohnout?

Asi bych s takovým vyjádřením raději počkala až na příští týden. Napadá mě, že jedním z hlavních úkolů, se kterým se bude nutné vypořádat, budou dopady ekonomické krize v našem resortu. Budu chtít vědět, jak na tom jsme a zda se s tím dá uvnitř justice něco udělat.

* Klíče od ministerstva vám předá předchůdce Jiří Pospíšil. Jaký byl podle vás jako ministr?

Byl to pro mě vzor. Určitě budu navazovat na jeho kroky, které rozpracoval.

* V souvislosti s justicí se objevuje v poslední době dobře zavedený pojem justiční mafie. Patříte k těm, kteří si myslí, že v Česku justiční mafie existuje?

Nejprve bychom si museli ten pojem definovat a teprve potom zjišťovat, zda existuje.

* Tak si ji definujme obecně jako uskupení lidí, kteří na justici působí nezdravě.

V každé společnosti, takže i v justiční společnosti, existují různé zájmové skupiny. Byla bych naivní, kdybych vám tvrdila, že v oblasti spravedlnosti zájmové skupiny nejsou.

* Myslíte si, že se ještě jako ministryně bude objevovat v Plzni a ve Štěnovicích?

Určitě. Dokonce moje děti měly z mé nominace do vlády radost, Těšily se, že budu víc doma.

* Daniela Kovářová 44 let, je vdaná, má dvě děti. Narodila se v Ostravě. Vystudovala práva v Brně. V roce 1989 se stala advokátkou, v letech 1990 až 2008 měla vlastní advokátní praxi v Plzni. V roce 2002 byla jmenována zkušebním komisařem pro advokátní zkoušky v oboru trestní právo. Je ředitelkou Justiční akademie v Kroměříži. Má za sebou rozsáhlou publikační činnost v odborných časopisech i denním tisku. Pod pseudonymem Ida Sebastiani vydala v roce 2008 knížku tajemných a fantastických povídek Minutové povídky. Kovářová byla v 80. letech členkou KSČ, nyní ji do úřednické vlády navrhla ODS.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj

Okamžik, prosím. Načítám data...