11.5.2009    Plzeňský deník    str. 4   Z regionu

DANA VESELÁ PAVEL KORELUS    Ministerstvo spravedlnosti   

„Nebála jsem se, protože výzvy mám ráda,“ řekla Deníku členka Fischerovy nové vlády Štěnovice/ Ministryní spravedlnosti ve vládě premiéra Jana Fischera se stala dosavadní šéfka Justiční akademie, čtyřiačtyřicetiletá Daniela Kovářová ze Štěnovic na jižním Plzeňsku.

Fischer sice původně její nominaci, kterou navrhli občanští demokraté, odmítl, Mirek Topolánek ji ale navrhl znovu a Fischer nakonec souhlasil. Kovářová není členkou Občanské demokratické strany a ve funkci vystřídala rovněž plzeňského právníka Jiřího Pospíšila (ODS).

„Nabídku jsem dostala od předsedy ODS Mirka Topolánka. Přijala jsem ji, neboť jsem ji považovala za ocenění své dosavadní práce a současně jsem v ní viděla velkou výzvu a možnost, jak pomoci mému státu,“ řekla včera Deníku ministryně. „Nebála jsem se, protože mám výzvy ráda a nebráním se ničemu, co mi život přinese,“ podotkla žena.

Že se vládě, jejíž součástí se stala, říká letní nebo přechodná, jí nevadí. „Věřím, že lidé nebudou vládu hodnotit podle názvu, ale podle práce, kterou za sebou zanechá,“ konstatovala.

Právnička Kovářová se v květnu 2008 stala šéfkou Justiční akademie v Kroměříži. Do této funkce ji jmenoval právě její ministerský předchůdce Pospíšil. „Po celou dobu, po kterou jsem akademii vedla, mě podporoval. Mnohokrát jsme se setkali, mnohé aktivity jsem pro ministerstvo zajišťovala přímo v Kroměříži. Z poslední doby šlo například o zasedání Legislativní rady vlády nebo o poradu předsedů vyšších soudů,“ popisovala.

S bývalým ministrem má podle vlastních slov dobré vztahy. „Setkali jsme se například v sobotu a předpokládám, že také v následujících dnech budeme spolu jednat o předávání ministerské agendy a o projektech, které byly za jeho vedení zahájeny,“ prozradila nejbližší plány Kovářová.

V letech 2005 až 2008 vedla ministryně odbor výchovy a vzdělávání České advokátní komory. Mezi lety 1990 až 2008 pracovala jako advokátka v Plzni se zaměřením na trestní a rodinné právo. Přispívala do odborných časopisů a tisku, pod pseudonymem Ida Sebastiani jí vyšla v roce 2008 vlastní kniha fantastických povídek s názvem Minutové povídky.

Okamžik, prosím. Načítám data...