Kovářová: Tvrdší pravidla pro neplatiče výživného
9.6.2010    parlamentnilisty.cz    str. 0   Politici voličům

Ministerstvo spravedlnosti    Soudnictví, vězeňství   

Ministryně spravedlnosti zahájila druhou etapu určování výživného.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová včera předsedala dalšímu jednání expertní skupiny k otázkám výživného. Prvním výstupem této skupiny byla doporučující tabulka k určení výše výživného, která již v praxi funguje a používají ji soudci i rozvádějící se rodiče. Nyní se pracovní skupina zaměří na otázku, jak zjistit příjem rodiče. Základním mottem skupiny i paní ministryně je přitom větší ochrana dětí.

Jednání se zaměřilo na základní cíl druhé etapy určování výživného, tedy na vytyčení problematických okruhů spojených s určováním výše příjmu rodiče, který nemá dítě ve své péči. Takovými okruhy je například zatajování přijmu rodičem, nezdaněné příjmy nebo zjištění příjmu u osob samostatně výdělečně činných.

„Komise se shodla na základní zásadě, podle níž má rodič nezaopatřených dětí primární povinnost se o ně postarat. Ministerstvo spravedlnosti nyní zpracuje analýzu zahraničních zkušeností a možnosti případných legislativních změn, s tím že konkrétní výstupy a doporučení budou projednány 22. června v rámci kulatého stolu, tedy diskusního setkání k problematice výživného, které ministerstvo spravedlnosti organizuje ve spolupráci s Justiční akademií a vydavatelstvím EPRAVO," uvedla Daniela Kovářová.

Včerejšího jednání pracovní skupiny byli kromě ministryně spravedlnosti jako obyčejně přítomni zástupci ministerstva spravedlnosti, ministerstva práce a sociálních věcí, soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 8 Hana Nová a děkanka Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci profesorka Milana Hrušáková.

 Jitka Zinke, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti

 

 

Okamžik, prosím. Načítám data...