JITKA HODASOVÁ    Soudnictví, vězeňství   

Častěji než hradečtí soudci vyslýchají děti kriminalisté. Ti mají k dispozici hračky a knížky

Téma Hradeckého deníku

Hradec Králové – Soudní tahanice mohou pořádně potrápit dospělé, co teprve, když je nutné vyslechnout před osobou v taláru malé dítě. To vyžaduje zkušený a především citlivý přístup soudce. Přestože nemusí, někteří z nich se v tomto směru dále vzdělávají.

Na hradeckém krajském soudu působí dva s touto specializací. „Výslechy mají své zvláštnosti, snažíme se k nim zvát děti jen v opravdu nejnutnějších případech,“ uvedl Aleš Korejtko, mluvčí krajského soudu.

Nejvíce případů, kdy se do soudní síně dostane dítě, se týká sporů o opatrovnictví v případě rozvodu rodičů. U dítěte se zjišťuje stanovisko, které může soudce brát v potaz. Věk není podstatný, dítě však musí být natolik rozumově vyspělé, aby na věc mohlo mít názor.

„Při jednáních je nutné postupovat obzvlášť citlivě, některé naše soudkyně absolvovaly školení psychologa, které pořádal magistrát,“ sdělil Zdeněk Roch z Okresního soudu v Hradci Králové.

Kursy zaměřené na problematiku dítěte již několik let pro soudce pořádá Justiční akademie v Kroměříži. Pozornost je v nich věnována otázkám emocionality, problematice lži, vlivu rodiny a vrstevníků. „Zájem je a jezdí k nám i soudci z Hradce, za poslední dva roky jsme proškolili přes 130 zájemců,“ uvedl Miroslav Kadlčík z akademie.

Největší práci týkající se výslechu dětí a mladistvých však odvedou policisté a psychologové. Ze získaných výpovědí poté soud čerpá.

„Máme skupinu policistů, kteří umějí s dětmi mluvit a vědí jak zjistit, jestli mluví pravdu. Způsob výslechu se liší případ od případu,“ uvedla policejní mluvčí Anna Pešavová. Při výslechu pomáhají kriminalistům hračky, knížky i příjemné prostředí. Některá oddělení policie mají místnost, která připomíná dětský pokoj.

Okamžik, prosím. Načítám data...