Ve dnech 7. – 9. září 2020 se Justiční akademie stala místem setkání soudců a státních zástupců, kteří zde přišli diskutovat o etických hodnotách a principech v oblasti právních profesí.
I když byl tento {modal url="images/stories/Aktuality/2020/1_etika.JPG"}1 etika{/modal} již šestnáctý ročník diskusního fóra s názvem „Etika v právu“ poznamenán mnoha epidemiologickými opatřeními, zájem ze strany účastníků byl veliký.
Zahájení pondělního programu se ujala ředitelka Justiční akademie Mgr. Ludmila Vodáková. Prvním zamyšlením otevřel řadu přednášek nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman spolu s Mgr. Pavlem Pukovcem, náměstkem nejvyššího státního zástupce. Otázce „Co od justice očekává veřejnost“ se ve svém následujícím příspěvku věnovala předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem JUDr. Lenka Ceplová. Odpoledne jsme se pak prostřednictvím videokonference spojili s profesorem Jamesem E. Moliternem z Washington and Lee University School of Law a v diskusi moderované Mgr. Pavlem Žilinčíkem jsme se zaměřili na komparaci současných útoků na soudcovskou nezávislost a nestrannost v Americe a Evropě.
{modal url="images/stories/Aktuality/2020/2_etika.JPG"}2 etika{/modal} V úterý jsme pak přivítali velmi vzácnou návštěvu, prezidentku Slovenské republiky Zuzanu Čaputovou, která svým úvodním proslovem zahájila tento den. „Právě soudci jako jediní mají možnost nastavit justici zrcadlo bez toho, aby je kdokoliv mohl obvinit, že zasahují do její nezávislosti.“ uvedla paní prezidentka ve svém projevu.
Program pokračoval příspěvky významných osobností české justice. Své projevy přednesli předseda Nejvyššího soudu JUDr. Petr Angyalossy, Ph.D., soudce Nejvyššího správního soudu JUDr. Josef Baxa, předseda Vrchního soudu v Praze Mgr. Luboš Dörfl a soudce Ústavního soudu JUDr. Ludvík David, CSc.. Odpoledne byl čas vyhrazen pro dva paralelně probíhající diskusní panely. „Loajalitě a solidaritě soudce“ se věnoval panel pod vedením prezidentky Soudcovské unie Mgr. Daniely Zemanové a „Tlaku na soudce“ pak diskusní panel, jehož moderování se ujal Mgr. Tomáš Friedl, Ph.D. z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.
V poslední den {modal url="images/stories/Aktuality/2020/3_etika.JPG"}3 etika{/modal} diskusního fóra se slova ujal předseda Městského soudu v Praze JUDr. Libor Vávra, který se věnoval etickým dilematům z pozice soudního funkcionáře.
Celým programem provázel JUDr. Tomáš Novosad, místopředseda Městského soudu v Praze.

Okamžik, prosím. Načítám data...