1 domácí nasilí Justiční akademie ve své nabídce témat seminářů reaguje na požadavky soudců a také na současný stav společnosti. Velkým zásahem do lidského života bylo v posledních dvou letech opakované vyhlašování nouzového stavu a s tím spojené restrikce a nejistota, což mělo nejen ekonomické a sociální dopady na společnost, rodiny a jednotlivce. Mimo jiné se zvýšil výskyt domácího násilí a stoupla jeho intenzita. Z výzkumu Fakulty humanitních studií a Sociologického ústavu Akademie věd vyplývá, že na neziskové organizace, které pomáhají obětem domácího násilí, se obrací až o polovinu lidí více než v době před pandemií. Průzkumu také odhalil, které regiony jsou zvýšeným výskytem domácího násilí zasaženy nejvíce.

2 domácí nasilíJustiční akademie v rámci svého projektu Zlepšení přístupu zranitelných skupin osob ke spravedlnosti realizuje vzdělávání soudců přímo v jejich regionech. Soudci si mohou vybrat z Katalogu regionálních vzdělávacích akcí i semináře zaměřené na problematiku domácího násilí, konkrétně Násilí v rodině a jeho dopady na dítě a Oběti trestných činů. Výhodou těchto seminářů je to, že se konají přímo v místě sídla soudu a mohou se jej účastnit kromě zaměstnanců justice i další odborníci, se kterými soud při řešení dané problematiky spolupracuje. V případě domácího násilí různé pomáhající profese, což ještě více zefektivní celý proces. Semináře Násilí v rodině a jeho dopady na dítě a Oběti 3 domácí nasilítrestné činnosti lektoruje advokátka JUDr. Lucie Hrdá, která se dlouhodobě specializuje na problematiku domácího násilí a stalkingu. V lednu se semináře na toto téma konaly pro OS v Tachově a v únoru pro OS ve Vsetíně. Počet účastníků se pohyboval od 25 do 30 a dle vyjádření v hodnotících listech jej drtivá většina hodnotila jako přínosný.

Pokud Vás naše nabídka regionálních seminářů oslovila, obraťte se prosím na akademickou pracovnici Mgr. Marii Koldovou, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., která Vám poskytne bližší informace.

Příloha - Katalog regionálních vzdělávacích akcí nabízených Justiční akademií

Okamžik, prosím. Načítám data...