V Praze se dnes sešli soudci a soudkyně na semináři Nezletilý cizinec bez doprovodu a jeho právní postavení pro opatrovnické soudce, který pořádáme v odborné spolupráci s kolegyněmi z Kanceláře veřejného ochránce práv.
Jedná se o v pořadí druhou vzdělávací akci pro opatrovnické, ale i jiné soudce, kterou Justiční akademie připravila jako reakci na válečný konflikt na Ukrajině. V podstatě okamžitě poté, co do České republiky začali přicházet první běženci, proběh webinář Jak jednat s traumatizovanými účastníky soudního řízení, který soudce prakticky provedl základy trauma respektujícího přístupu. Na září 2022 je plánován seminář Aplikace ukrajinského práva v rodinně-právních věcech.
Dnešní seminář zahájil úvodní přednáškou prof. Dalibor Jílek, experta na mezinárodní ochranu lidských práv, práva dítěte v mezinárodním kontextu a mezinárodní uprchlické právo, který mimo jiné upozornil na alarmující situaci romských dětí přežívajících v prekérních podmínkách u brněnského hlavního nádraží, a označil ji za porušení mezinárodních závazků, kterými je Česká republika vázána.
Mezi dalšími řečníky vystoupila ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová s příspěvkem o zkušenosti nevládní organizace s ubytováním a další prací s ukrajinskými dětmi blížícími se věku dospělosti, Zuzana Chmelířová-Vučková, ředitelka Zařízení pro děti cizince, Ivana Janišová, dětská psycholožka, která promluvila o dopadech nucené migrace na psychiku dětí, Furkat Lutfulloev, zástupce UNICEF Česká republika, a právničky KVOP, Hana Lupačová a Šárka Ošťádalová s příspěvkem Právní postavení dítěte bez doprovodu a aktuální problémy příchozích dětí z Ukrajiny a Jednotlivé metody určování věku a nové trendy a Klára Ille s příspěvky Role orgánů sociálně-právní ochrany při práci s nezletilými bez doprovodu. Z řad justice vystoupil soudce Nejvyššího správního soudu s příspěvkem Judikatura NSS týkající se určování věku nezletilých bez doprovodu v případě pochybností o věku.

1 Nezletilý cizinec bez doprovodu   2 Nezletilý cizinec bez doprovodu   3 Nezletilý cizinec bez doprovodu

Okamžik, prosím. Načítám data...