logo NFTělesné a psychické trestání dětí, konflikt pečujících osob, zanedbání náležitého dohledu nebo neadekvátní očekávání od dítěte, to jsou typické situace, ve kterých může docházet k nevhodnému zacházení s dětmi. Rodinněprávní sympozium Justiční akademie se problematikou nepřijatelnosti násilí na dětech zabývalo ve dnech 18. a 19. května 2023 v Praze a usnesl se na níže uvedených závěrech. V níže přiloženém dokumentu naleznete i podrobné odůvodnění tezí a praktické tipy pro rozhodovací praxi.

Sympozium se uskutečnilo díky laskavé podpoře Finančních mechanismů Norska 2014 -2021 v rámci projektu Zlepšení přístupu zranitelných skupin osob ke spravedlnosti.

Teze:
I. Nevhodné zacházení s dětmi je nepřípustné.

II. Je žádoucí, aby rodiče vykonávali rodičovskou odpovědnost tak, aby nedocházelo k fyzické, duševní nebo sociální újmě dítěte. Totéž platí i o péči jiných osob.

III. Tělesné a psychické tresty jsou nepřípustné.

IV. Je nepřípustné, aby v důsledku konfliktu pečujících osob nebo osob dítěti blízkých docházelo k fyzické, duševní či sociální újmě dítěte.

V. Je nepřípustné, aby v důsledku zanedbání náležitého dohledu pečující osoby docházelo k fyzické či duševní újmě dítěte.

VI. Je nepřípustné, aby v důsledku neadekvátních očekávání od dítěte docházelo k fyzické, duševní či sociální újmě dítěte.

VII. Je pozitivním závazkem státu učinit veškerá opatření tak, aby nedocházelo k násilí na dětech.

VIII. Vyjde-li v průběhu řízení ve věcech péče soudu o nezletilé najevo, že by mohlo docházet k násilí na dítěti ze strany pečující (nebo potenciálně pečující) osoby, je soud povinen naplnit pozitivní závazek na poli ochrany rodinného a soukromého života a na poli ochrany proti nelidskému či ponižujícímu zacházení.

IX. Při prokazování, zda došlo k násilí na dítěti, je třeba postupovat ohleduplně, aby nedocházelo k traumatizaci a/nebo sekundární viktimizaci dítěte.

X. Nástroje a opatření použitá v rámci naplňování pozitivního závazku na poli ochrany rodinného a soukromého života a na poli ochrany proti nelidskému či ponižujícímu zacházení musí být přiměřené jednání pečující osoby.

Rodinněprávní sympozium je novým formátem vzdělávací akce, která si klade za cíl – napříč profesemi a stupni soudní soustavy, včetně Ústavního soudu – diskutovat o typových případech rodinného práva a nalézat modelová řešení, která by odpovídala požadavkům kladeným na moderní opatrovnickou justici.

Závěry 7. rodinněprávního sympozia Justiční akademie na téma Nepřijatelnost násilí na dětech

foto 1 webfoto 2 web

Okamžik, prosím. Načítám data...