1Ve dnech 9. – 11. října jsme měli možnost přivítat v Kroměříži řadu významných osobností v rámci 19. ročníku diskusního fóra Etika v právu. Kromě samostatných přednášek se zaměřením na různá etická dilemata jsme pro účastníky připravili tři moderované diskusní panely, které se věnovaly otázce „Podjatosti“, „Umělé inteligence“ a „Respektování role jednotlivých profesí v justici“.
První den byl tematicky nejrozmanitější. Své příspěvky přednesli Ivana Hrdličková, předsedkyně Zvláštního tribunálu pro Libanon, profesor Jonathan Herring z University of Oxford a filozof, publicista a univerzitní profesor Václav Bělohradský.
2Úvod druhého dne patřil profesoru Radimovi Polčákovi z Masarykovy univerzity, další projevy pak přednesli místopředseda Ústavního soudu Vojtěch Šimíček a prezident Soudcovské unie Libor Vávra, který svým příspěvkem o institutu podjatosti předeslal i zaměření jednoho z odpoledních diskusních panelů. Svůj pohled na toto téma nám představili předseda Ústavního soudu Josef Baxa, soudce Vrchního soudu v Praze Ladislav Derka, advokátka Alžbeta Nemeškalová Rosinová a již zmínění Vojtěch Šimíček a Libor Vávra. Druhý diskusní panel věnovaný umělé inteligenci vedl moderátor 3Jakub Míšek z Masarykovy univerzity. Spolu s ním na toto téma diskutovali advokát Jiří Novák, vedoucí IT oddělení Martin Vlasta, zástupce Ministerstva spravedlnosti Přemysl Sezemský a členka pracovní skupiny pro lidská práva a nové technologie Rady vlády pro lidská práva a pracovní skupiny k umělé inteligenci a lidským právům Rady Evropy Monika Hanych.
Středeční dopoledne patřilo diskusnímu panelu Respektování role jednotlivých profesí v justici vedenému děkanem Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni 4Stanislavem Balíkem. Toto nelehké téma se povedlo s nadhledem probrat třem zástupcům jednotlivých právních profesí – předsedovi České advokátní komory Robertu Němcovi, předsedovi Vrchního soudu v Praze Luboši Dörflovi a prezidentu Unie státních zástupců Tomáši Foldynovi.
Moderování celého diskusního fóra a také panelu „Podjatosti“ se zhostila Ivana Hrdličková.

1
2
4
3

Okamžik, prosím. Načítám data...