ThemiS Neapol 2023Justiční akademie každoročně realizuje ve spolupráci s Evropskou justiční vzdělávací sítí (dále jen EJTN) mezinárodní klání týmů tvořených budoucími soudci a státními zástupci, které se koná v rámci prvního mezinárodního kola podle určeného tématu v jednom z evropských měst (v roce 2024 hostí Themis Budapešť, Utrecht, Řím a Trevír). Druhé kolo finálové se koná většinou na závěr roku pro týmy, které se umístily v semifinále na prvním a druhém místě. Pokud jste cílovou skupinou soutěže (čekatelé, justiční kandidáti a asistenti), v minulosti jste se této akce neúčastnili (více k pojmu „judicial trainee“ a k délce vstupního vzdělávání, které by nemělo přesáhnout 2 roky článek JUDr. Kudlíka a Mgr. Tomešové - zde), můžete již nyní přihlásit váš tým (3 účastníci volitelně doprovázení 1 koučem – tutorem) na jedno ze čtyř možných témat: EU a evropské trestní řízení, EU a evropské rodinné právo, EU a evropské civilní řízení a Profesní etika v justici. Soutěž se koná v anglickém jazyce a přihlašovat se můžete do 29. února 2024. Justiční akademie může vyslat jeden tým na každé téma, tedy maximálně 4 družstva.
Jaké můžete očekávat přínosy, pokud se zúčastníte? Předně náklady na vaši účast v případě, že budete vybráni a budete se účastnit mezinárodního kola v zahraničí, hradí EJTN. Přesné podmínky financování lze najít v přihlašovacím systému ASJA, v průběhu ledna budou navíc aktualizovány pro rok 2024. Dále si můžete kvalitně procvičit své jazykové znalosti a schopnosti prezentovat právní problematiku v cizím jazyce s následnou diskusí s oponentním týmem a poté i se členy mezinárodní poroty.
Jedním z hlavních cílů soutěže Themis je propojit budoucí soudce a státní zástupce z EU a umožnit jim sdílet zkušenosti a často i rozdílné pohledy na vybrané oblasti práva jednotlivých zemí. Motivací je také možnost procvičit si schopnost otevřít diskusi k různým právním problémům na národní, evropské i mezinárodní úrovni. Soutěž má rovněž podpořit kritické i analytické myšlení, srozumitelnost, logické uvažování a schopnost přesvědčivě argumentovat v cizím jazyce. Může také významně pomoci se zdokonalovat v psaní právních textů, podpořit komunikační a prezentační dovednosti včetně kreativity při zpracování tématu a jeho následné prezentaci před porotou a účastníky.
V roce 2023 vyslala Justiční akademie do zahraničí dva týmy. První tým reprezentující Okresní soud v Ostravě ve složení Mgr. Martin Pracný, Mgr. Tomáš Ringsmuth a Mgr. Marian Wažik doprovázený tutorem JUDr. Petrem Přindišem se zúčastnil s tématem „Osvojení zletilého“ ve dnech 5. - 9. června 2023 semifinálového kola B, které se konalo v italské Neapoli. Tématem byla Evropská Unie a evropské rodinné právo. Druhý tým reprezentující Krajský soud v Ostravě ve složení Mgr. Jana Harabišová, Mgr. Jan Charvát a Mgr. Jakub Robenek, doprovázený tutorkou Mgr. Klárou Tomešovou, byl vyslán s tématem „Morální aspekty chování pro soudce“ ve dnech 3. - 7. července 2023 do semifinálového kola D do Krakova v Polsku. Tématem byla Profesní etika. Oběma týmům za reprezentaci jejich soudů, Justiční akademie i České republiky děkujeme a přejeme jim, aby zkušenost v soutěži Themis přispěla k jejich profesnímu růstu a lidskému zrání, ke kterému zcela jistě patří i určitý nadhled a mezinárodní přehled včetně zahraničních kontaktů.
V případě, že se rozhodnete zúčastnit se soutěže Themis, může Vám Justiční akademie nabídnout věcnou oponenturu vaší písemné práce, anglickou jazykovou korekturu rodilým mluvčím i možnost vyzkoušet si v angličtině v České republice cvičné mezinárodní kolo před samotným konáním soutěže.
Více informací k soutěži najdete v přihlašovacím systému ASJA. Kontakt na pracovníka Justiční akademie, který vám rád odpoví vaše případné dotazy k soutěži je Mgr. Vít Peštuka, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Deadline pro přihlášení pro všechna mezinárodní kola je 29. 2. 2024!

Okamžik, prosím. Načítám data...